DORDRECHT – Jaap Boot nam afgelopen zaterdag, tijdens de jaarlijkse Matthijs Mensendag van sv Oranje Wit, de gouden KNVB waarderingsspeld in ontvangst. De uitreiking vond plaats onder leiding van Sijm Beuk, KNVB-bondsridder én voormalig trainer van Jaap bij sv Oranje Wit.

Jaap Boot begon zijn voetbalreis bij de club als speler van het eerste elftal. Voorafgaand aan zijn tijd bij sv Oranje Wit schitterde hij bij FC Lisse, zijn geboorteplaats, en vv Capelle, waar hij woonachtig was vanwege zijn werk. Na zijn actieve voetbalcarrière heeft Jaap nog vele jaren gespeeld in een vriendenteam bij sv Oranje Wit. Vanaf de vroege jaren tachtig heeft hij zich met hart en ziel ingezet als vrijwilliger binnen de vereniging. Met name het jeugdvoetbal, en dan vooral de breedtesport, heeft altijd een speciale plek in zijn hart gehad.

Clubheld
Tot op de dag van vandaag zet Jaap zich als vrijwilliger in voor de club. Door de jaren heen heeft hij een breed scala aan taken vervuld, waaronder: jeugdtrainer op de woensdagmiddagen, organisatie van het schoolvoetbal, coördinatie van verschillende toernooien en de Koningsspelen, verantwoordelijkheid voor trainingsmateriaal, coördinatie van diverse clubacties, coördinatie van jeugdteams (niet-selectie), beheer en uitgifte van kleding voor minder draagkrachtige leden en inzameling van trainingsmateriaal en -kleding voor scholen in Afrika. Deze indrukwekkende lijst met verantwoordelijkheden, die verre van compleet is, benadrukt de onuitputtelijke inzet van Jaap Boot, die met recht een echte clubheld genoemd kan worden.

Dankbaar
Jaap Boot sprak over zijn jarenlange toewijding: “Alles wat ik voor de club gedaan heb, en nog steeds doe, is voor mij vanzelfsprekend. Ik vind dat dat erbij hoort. Als je onderdeel bent van een vereniging, dan draag je je steentje bij.” Jaap werd compleet verrast door de erkenning die hij kreeg van de KNVB en de club: “Ik had helemaal niets aan zien komen. En iedereen was erbij. Mijn vrouw, mijn kinderen, mijn broers en andere mensen die veel voor me betekenen. Ik vind het werkelijk fantastisch en ben heel dankbaar voor deze eretitel.”

Buitengewoon
De bestuursvoorzitter van sv Oranje Wit, Jan-Willem Bozuwa, benadrukte de onschatbare waarde van Jaap voor de club: “Een vereniging is afhankelijk van vrijwilligers. Zonder hen kunnen we niets. De betrokkenheid van Jaap, die er altijd is en echt een hart heeft voor voetbal en onze vereniging, is buitengewoon te noemen. Daarom namen we als club het initiatief voor deze erkenning. Ik vind het volledig terecht dat hij niet de zilveren maar de gouden speld heeft ontvangen.”

Onderscheidingen
De KNVB kent regelmatig onderscheidingen toe. Dit als erkenning voor de inzet van verenigingsvrijwilligers of ‘eigen’ KNVB-officials met een lange staat van dienst. Afhankelijk van de lengte van de ‘diensttijd’ en de zwaarte van de functie zijn er verschillende onderscheidingen: een zilveren en gouden scheidsrechtersspeld, een zilveren en gouden KNVB waarderingsspeld, lid van verdienste, bondsridder en tot slot erelid van de KNVB.