Actueel

reageer als eerstma 29 nov 2021

Jim (15) kampioen karten bij senioren GK4

ZWIJNDRECHT/GENK – Hoewel hij voor het weekeinde er natuurlijk al uitstekend voorstond in de tussenstand, was het ongeloof zondag van het gezicht van de Zwijndrechtse Jim van Ameijden te lezen. De vijftienjarige karttopper is, na een sterk gereden seizoen, kampioen geworden in de IAME Senioren nationaal-klasse van de GK4 Kart Series. Helemaal bijzonder omdat Jims been bekneld zat na een crash tijdens deze race op het circuit van Genk.

 “Ik ben heel blij, niet normaal. Ik had dit nooit kunnen bedenken. Zeker niet aan het begin van het seizoen”, zei een uitgelaten Jim na de prijsuitreiking in de brasserie van de kartbaan in Genk. “We startten met een tweede plaats algemeen in Mariembourg”, blikt hij terug. “Dat was leuk. We hebben een kleiner budget dan de meeste andere rijders. Om dan als kampioen te eindigen is bizar. We hadden het nooit durven dromen.”

Voorsprong

Zondag begon hij met een voorsprong van 28 punten aan de zesde en laatste ronde van de GK4 Kart Series. Ondanks die marge was Jim allerminst zeker dat hij de titel ging winnen. “Genk is de thuisbaan van mijn grootste concurrent. Dus ik dacht: we gaan wel zien wat het wordt. De kwalificatie ging redelijk. Het was echt spannend, al was het gat behoorlijk groot in mijn voordeel. Het was even kijken of ik het wel ging redden. Ik was dus blij dat ik vlak bij mijn grootste concurrent stond.”

Concurrent

In race één was de talentvolle Zwijndrechtenaar nog in een stevige strijd met zijn concurrent, maar moest hij deze uiteindelijk toch laten gaan. Jim: “Ik bleef wel goed bij hem in de buurt en het puntenverschil was minimaal, dus ik had nog steeds een goede voorsprong in het kampioenschap. Maar toen kwam race twee en die zorgde voor lichte paniek. Ik had een harde crash aan het begin van de race. Tijdens de tweede herstart stampte iemand voor me op de rem. Daardoor moest ik ook remmen en slipte en spinde. De mensen achter me klapten bovenop me. Mijn been zat bekneld, dus ik kon niet weg. Ik heb met heel veel moeite mijn been teruggekregen. Mijn voorschild was helemaal krom, maar ik heb met pijn in mijn been de race toch uitgereden om te proberen nog punten te pakken.”

Mijn ding

Hij vervolgt: “Toen het gebeurde, dacht ik: daar gaat mijn kampioenschap, heel jammer. Maar je moet nooit opgeven; er kan nog van alles gebeuren. We hadden nog race drie dus ik bleef gewoon door strijden.” Door het akkefietje bij de start van race twee moest Jim tijdens de finale starten op P18. Hij had dus een flinke uitdaging voordat de titel binnen was. “De baan was opdrogend en dat is wel echt mijn favoriete ding. Daarna was alles gewoon perfect. Ook de set-up. Ik reed van P18 naar P8. In het parc fermé kreeg ik van de nummer twee te horen dat ik waarschijnlijk kampioen was. Dat was het mooiste moment in mijn leven en dat zal me zeker ook altijd bijblijven. Het was hard vechten, maar gewoon zó mooi.”

Toekomst  

Nu hij de titel te pakken heeft en het seizoen op zijn einde loopt, is het natuurlijk de vraag wat Jim komend seizoen gaat doen. Daar kon hij nog geen antwoord op geven. “We hebben nog geen idee voor volgend jaar. We gaan eerst eens kijken wat we kunnen en willen, maar ik ga sowieso weer in de Senioren-klasse uitkomen.”

Naast de IAME Senioren nationaal-klasse van de GK4 reed Jim samen met zijn vader Michel en met de technische support van Lennart Vennink, de twee uursrace van de BEKC. Dat was op de zaterdagavond in het donker. Jim:  “Een mooi spektakel en een mooie training om extra meters te maken op Genk.”

 

Geef een antwoord