Actueel

reageer als eerstma 23 okt 2017

Johan de Witt-speld voor voorzitter Historisch Platform Dordrecht

DORDRECHT – Elisabeth van Heiningen, voorzitter van het Historisch Platform Dordrecht, is maandagmiddag verrast met de uitreiking van een Johan de Witt-speld door wethouder Piet Sleeking. (Foto: Thymen Stolk)

Van Heiningen is de Dordtse erespeld toegekend vanwege haar verdiensten voor de geschiedschrijving en het behoud van het historisch erfgoed van Dordrecht. In 2008 richtte zij het Historisch Platform Dordrecht op. Verschillende historische verenigingen en erfgoedinstellingen werken hierin samen. Op haar initiatief is de meerdaagse cursus Dordtologie gestart, die al door meer dan vijfhonderd personen gevolgd is. Deze cursus is belangrijk voor de verspreiding van kennis over de historie van Dordrecht. Mevrouw Van Heiningen is ook de drijvende kracht achter de serie Verhalen van Dordrecht, waarvan al 34 deeltjes met steeds een ander historisch thema zijn verschenen. Van 2005 tot 2011 maakte zij deel uit van het bestuur van de Vereniging Oud-Dordrecht en vanaf 2011 is zij als vrijwilligster aan deze vereniging verbonden. In 2015 richtte zij de werkgroep Bouwhistorie op. Iedere maand worden één of twee historische panden onderzocht en schrijft zij artikelen voor de website en het blog. Tot slot was Van Heiningen van 2004 tot 2011 voorzitter van de Dordtse Kunst Kring.

Voor een Johan de Witt-speld kunnen personen worden voorgedragen die zich gedurende minimaal tien jaar op bijzondere wijze en geheel belangeloos hebben ingezet voor de Dordtse samenleving. Toekenning geschiedt door het college van Burgemeester en Wethouders op voorstel van één van zijn leden.

Geef een antwoord