DORDRECHT – Amateurscheidsrechter Joop Hartman (86) uit Dordrecht en ‘collega’s’ Sem van der Wilk (15) uit Barendrecht, Sharmaine Beekmans (29) uit Hellevoetsluis en Laura Kortleve (17) uit Ottoland vertegenwoordigen de provincie tijdens de eindfase van de landelijke Amateurscheidsrechter van het Jaar-verkiezing 2023. Zij kregen de meeste stemmen van het publiek in Zuid-Holland. (Foto: Stolk Fotografie)

In totaal zijn er ruim 1.300 (assistent-)scheidsrechters genomineerd, die samen meer dan 31.000 stemmen hebben gekregen. De officiële ontknoping van de verkiezing vindt plaats op 6 januari op de KNVB Campus in Zeist. Van de twaalf provinciewinnaars per categorie gaan uiteindelijk op basis van een motivatiebrief vier (assistent-)scheidsrechters door naar de halve finale. De halvefinalisten krijgen een waarnemer van de KNVB op bezoek, die de (assistent-)scheidsrechters ook in de praktijk beoordeelt op kunde én vaardigheden op het gebied van fairplay.

Dag van de Fairplay
De verkiezing krijgt op 6 januari 2024 zijn hoogtepunt tijdens de Dag van de Fairplay, een vakinhoudelijke middag voor (assistent-)scheidsrechters en scheidsrechterscoördinatoren, gericht op actuele ontwikkelingen en persoonlijke groei. De finalisten worden tijdens deze dag aan de tand gevoeld door de vakjury, bestaande uit Franca Overtoom (assistent-scheidsrechter betaald voetbal), Bas Nijhuis (scheidsrechter betaald voetbal), Marc van Erven (CEO ARAG Nederland) en Sjoerd Mossou (voetbaljournalist, columnist en schrijver). Zij kiezen de winnaars uit de categorie KNVB- scheidsrechter, verenigingsscheidsrechter en talent van het jaar.

Tweede editie
De uiteindelijke winnaars krijgen tijdens de Dag van de Fairplay de award voor Scheidsrechter van het Jaar uitgereikt. Jurylid en scheidsrechter Bas Nijhuis: “Met deze verkiezing vragen wij aandacht voor amateurscheidsrechters en het belang van Fairplay op de Nederlandse voetbalvelden. Op de Dag van de Fairplay komt dit alles samen. Wij zetten én de winnaars in het zonnetje én willen het talent bij de amateurscheidsrechters naar het volgende niveau te brengen aan de hand van thema’s als leiderschap, mentale fitheid en looplijntechnieken die tijdens deze vakinhoudelijke dag worden besproken.” KNVB en ARAG startten begin oktober voor de tweede keer de zoektocht naar de amateurscheidsrechter van het jaar.

Info: www.scheidsrechtervanhetjaar.nl.