DORDRECHT  – Waar drum & bugle corps Jubal verschijnt, wordt een gouden visitekaartje achtergelaten. Het showkorps draait al jaren mee op het hoogste niveau, sleepte vele titels binnen en laat indruk achter in binnen- en buitenland. Een imponerend cv van een korps dat alweer twaalf jaar geleden zijn eeuwfeest vierde. Bovenal is Jubal een gezellige vereniging waar leden samenkomen om muziek en dans te maken, waar diepe vriendschappen en grote liefdes zijn ontstaan. Thuisbasis is sinds 27 jaar het clubgebouw in het Reeland. Voorzitter Ronald van der Windt ziet de toekomst van Jubal met vertrouwen tegemoet, al is er natuurlijk altijd ruimte voor verbetering en liggen er uitdagingen op het pad.

“De drive om beter te worden is er altijd. Het is mooi om te zien dat als je je tot iets zet, je in staat bent om het te bereiken. Dat geeft, uiteraard, veel voldoening. Ons primaire doel is het ontwikkelen van entertainment op hoog niveau, waarbij vriendschap en zelfontplooiing centraal staan. We willen dit laten zien, en vooral ook mensen ervan laten genieten. Zoals onlangs nog op de Wereld Muziek Concours in Kerkrade waar we optraden in een stadion waar duizenden mensen in passen. De waardering die je van het publiek krijgt, daar doen we het voor. We willen ons hierin blijven onderscheiden en onze grenzen verleggen”, aldus een bevlogen voorzitter. “De kracht van Jubal is dat de vereniging zich altijd heeft weten aan te passen aan veranderende omstandigheden. Wat vorige eeuw, in 1911, op een feestavond als act met fluitjes begon, is uitgegroeid tot een showkorps met een enorme drive om een perfecte performance neer te zetten. We draaien mee in de hoogste regionen. Trots zijn we dat we hieraan als Dordts korps een bijdrage mogen leveren. Maar Jubal is niet alleen puur topsport bedrijven, want dat is het wat we doen op het veld, het verenigingsdeel is net zo belangrijk. Juist het samen zijn, het samen aan iets, ‘een product’, werken, maakt het zo mooi.”

Jeugd is de toekomst

Ook op het pad van Jubal liggen hobbels in het verschiet waar het bestuur zich over buigt. Toekomstbestendigheid is het codewoord. Welke agendapunten prijken er nu op de vergaderlijst? Welke uitdagingen zijn er? “We zijn een gezonde vereniging en dat willen we graag zo houden, ook om te kunnen investeren in bijvoorbeeld ons instrumentarium en de duurzaamheidsslag van ons clubgebouw. Je kunt daarom nooit genoeg leden en vrijwilligers hebben. We merken dat er voor vrijwilligerswerk minder animo is en dat het ook lastiger is om met mensen in contact te komen. We leggen het zwaartepunt daarom niet alleen op onze eigen activiteiten, maar plaatsen deze in een breder geheel waarbij we ons op de jeugd concentreren. Jubal pionierde vijfentwintig jaar terug al met het Music Kids programma (gratis lessen, red.), maar we verzorgen ook workshops op scholen die zeer succesvol zijn. Kinderen uit de groepen 4 tot en met 8 krijgen overdag muziekles en geven ’s avonds met Jong Jubal een voorstelling voor hun ouders. Dit doen we heel bewust, om te laten zien dat je in een dag heel veel kunt bereiken.”

Zichtbaarheid  

Om lid te worden van Jubal is ervaring geen vereiste. Ronald: “Natuurlijk is het mooi meegenomen als je talent hebt, al muziek kunt maken of dansen, maar het hoeft niet. Binnen de vereniging is er alle ruimte om veel te leren, in vrij korte tijd ook.” De samenwerking staat altijd centraal gedurende het proces. “Je werkt samen aan iets, geeft samen een show, gaat samen op reis. Alles wat bij een vereniging past.” Hoewel het snor zit met de naamsbekendheid, is er altijd ruimte voor verbetering. Nieuwe profileermogelijkheden worden gezocht en aangegrepen. “In samenwerking met de gemeente is er bijvoorbeeld het festival Cultuur op de hoek, waar we dit jaar, net als vorig jaar, met vele andere Dordtse verenigingen aan meedoen. Het is en blijft belangrijk om te laten zien wie we zijn, wat we doen, wat er achter een uniform schuilt, hoe iets tot stand komt en wat we voor een ander kunnen betekenen. Al hebben we leden en vrijwilligers uit het gehele land, en soms daarbuiten, Dordrecht is onze basis waar we ons dan ook graag aan presenteren.”

Nieuwe repetitielocatie

Grensverleggende activiteiten van de vereniging zijn onder meer samenwerkingen met grote artiesten op podia zoals de Ziggo Dome, de All-Star X-Mas band en het aan de indoorcompetitie CGN deelnemende Jubal Winds, wat een verkleinde versie van de buitenperformance is. Hoewel het met de continuïteit goed zit, rest er nog één belangrijk punt: “onze buitenrepetitielocatie is al sinds jaren het terrein van Rijkswaterstaat op het Duivelseiland, maar daar wordt over enkele maanden gestart met bouwwerkzaamheden. Het wordt een uitdaging, in deze tijd waarin er volop gebouwd wordt, een nieuwe plek te vinden. Goed bereikbaar voor onze (Jong) Juballers, maar ook ergens waar we ongestoord en zonder overlast te veroorzaken, want dat willen we natuurlijk niet, kunnen repeteren. We zijn in overleg met de gemeente om een passende locatie te vinden. Een tijdelijke oplossing voor dit jaar gaat ongetwijfeld lukken, maar een definitieve oplossing is natuurlijk ook nodig”, besluit de voorzitter.

Dit is een ingekorte versie van het artikel uit onze wijkspecial Thuis in Centrum-Reeland-Staart (ook online te lezen via www.dordtcentraal.nl)