DORDRECHT – Alle traditionele elementen zijn weer opgenomen in het programma voor Koningsdag in Dordrecht, komende zaterdag 27 april. ( Foto: Stolk Fotografie)

Inmiddels ook traditie: de Koningsspelen. Tijdens het sportieve Oranjefeest komen vrijdag bijna 1,3 miljoen kinderen van 6.300 scholen in het primaire onderwijs in Nederland, het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederlandse scholen in het buitenland in beweging. Ook in Dordrecht doen de basisscholen mee. Wethouder Marc Merx (Sport) opent de Dordtse Koningsspelen op de Wantijschool, samen met kinderburgemeester Keyshia Andrea. De Lintjesregen, ook traditie, daalt vrijdag neer op Dordrecht. In de grote zaal van theater Kunstmin zullen de gedecoreerden ontvangen worden met hun familie en vrienden door burgemeester Wouter Kolff.

Koningsconcert

Ook aan de vooravond van Koningsdag: het Koningsconcert op het Statenplein op vrijdagavond vanaf 19.00 uur. DJ Niels Boogert verzorgt vanaf 19.30 uur het voorprogramma, de hoofdact start om 20.30 uur. Dit is de Nile Rodgers Dance Tribute Band, een energieke formatie met tien doorgewinterde muzikanten die onweerstaanbaar dansbare disco en funk maken, geïnspireerd door hitmaker Nile Rodgers (Chic, Sister Sledge, Diana Ross, Madonna, David Bowie, Daft Punk, Duran Duran). Het concert is gratis toegankelijk.

Oranjemarkt

Dan Koningsdag zelf. Die begint zaterdag met vanaf 09.30 uur een rondgang van Jubal door de binnenstad. Deze eindigt rond half elf bij het Stadhuis, waar de aubade op de planning staat. De traditionele Oranjemarkt staat van 07.00 en 17.00 uur op de Grotekerksbuurt, Groenmarkt, Visstraat en Sarisgang. Tegelijkertijd is er in de Kloostertuin een Kindervrijmarkt. Voor bewoners van de binnenstad is een gedeelte van de Nieuwstraat, Hofstraat, Vriesestraat en Vrieseplein vrijgemaakt voor particuliere zolderverkoop.  zodat zij voor hun deur ook spullen kunnen verkopen.

Oranjebandshow en vuurwerk

Op het Statenplein is er ’s middags van 13.00 tot 15.30 uur een Oranjebandshow met verschillende muziekcorpsen, waaronder natuurlijk Dordtse trots Jubal. De traditionele afsluiting van de Dordtse Koningsdag, de vuurwerkshow op het Drierivierenpunt, is van 22.30 tot 22.50 uur.

 

In de wijken

Ook in de verschillende wijken van Dordrecht is komende zaterdag natuurlijk van alles te doen: bij verschillende speeltuinverenigingen, in de Tuin van Sterrenburg, op het Weeshuisplein. De programma’s zijn te vinden op www.koningsdagindordrecht.nl (>Koningsdag in de wijken).

 

Dubbeldam en dansen

Traditiegetrouw heeft ook de Oranjevereniging in Dubbeldam een compleet programma voorbereid voor het Oranjefeestje. Lees er meer over in Dordt Centraal van vandaag. Net als over de dansfeestjes en nieuw punkfestival op Koningsdag 2024.