DORDRECHT – Een grote oven om zo’n 140 kilo brons te smelten zal begin oktober op het Grotekerksplein gebouwd worden. Het brons smelt bij 1100 graden Celsius en wordt gebruikt om twee nieuwe klokken te gieten voor de Grote Kerk. Het klokgieten gebeurde in de Middeleeuwen altijd op locatie maar is een spektakel dat je nu nauwelijks meer in de openlucht kunt beleven (Foto’s: Klokgieterij Allanconi). In het kader van 800 jaar Dordrecht heeft de gemeente geld beschikbaar gesteld om een feestje te bouwen rondom het gieten van deze klokken voor de lege Vieringtoren (Foto: Eveline van de Lagemaat). Het evenement wordt op zaterdag 3 oktober gehouden. Iedereen zal ’s avonds het schouwspel kunnen zien: live op grote beeldschermen rond de kerk, via internet en waarschijnlijk ook als projectie op de Grotekerkstoren.
Twee klokken voor de Vieringtoren, dat is al jaar en dag een wens van de Vrienden van de Grote Kerk en de verschillende stadsbeiaardiers. Het torentje in het midden op de Grote Kerk had vroeger een klok maar die is ooit verhuisd naar de Augustijnenkerk. Dordrecht is volgens stadsbeiaardier Boudewijn Zwart (foto) zo ongeveer het Mekka voor beiaardiers. Zwart: “Alleen hadden we geen klokken in deze kleine houten toren. Het zullen hele lichte klokken zijn, die ook wel als Angelus of engelenklokken worden genoemd. Ze klinken zachter dan de grote beiaardklokken. Het is voor mij de kers op de taart als ze, naar ik hoop in 2021, in de Vieringtoren gehangen zullen worden.”
Op dit moment zijn de Vrienden van de Grote Kerk sponsors aan het zoeken om het gieten van de klokken door Allanconi te bekostigen. Volgens Zwart doet dit bedrijf uit Noord-Italië hun werk vaker in de openlucht. “Het gieten zelf duurt zo’n vijf minuten en we weten niet precies hoe laat het brons heet genoeg is om te gieten. Daarom zullen we alles projecteren op beeldschermen. De hele dag is er een Middeleeuws feest op het Grotekerksplein.”
Klinkt als een klok
“Ik schrijf twee composities die overdag en ’s avonds zullen worden opgevoerd. Overdag door koor, koperblazers, piano en de rijdende beiaard. Deze beiaard die ik jaren geleden heb laten bouwen, staat op een kar en weegt 3.000 kilo. Ik bespeel hem overdag in de kerk en ’s avonds buiten, als de compositie voor beiaard en orgel uitgevoerd zal worden. Stadsorganist Cor Ardesch zal bij dit concert ook buiten te horen zijn.”
“Er komen tal van kramen waar kinderen een eigen klokje kunnen gieten van kaarsvet, waar ze kunnen pottenbakken en bijvoorbeeld zien hoe een viool wordt gemaakt. Er komt een straatcarrillon te staan van veertig materialen zoals fietsbanden, waarop kinderen zelf muziek kunnen maken. We zijn nog bezig met de organisatie van het evenement. Het is de bedoeling dat het leuk wordt voor jong en oud en laagdrempelig is. Net als mijn composities zijn.”