DORDRECHT – De klokken van de Grote Kerk luiden zondag 19 maart om 13.45 uur de solidariteitsbijeenkomst in met de slachtoffers van de aardbevingsramp in Turkije en Syrië. Dit zal zondagmiddag een solidair teken voor de stad Dordrecht en alle inwoners zijn.

Het Platform Turkse Dordtenaren, het Platform Dordtse kerken en de Grote kerk, vinden het luiden van de klokken heel symbolisch en ook emoties rakend op weg naar het samenzijn van dat begint om 14.00 uur. Zij organiseren het programma in de kerk om enerzijds ruimte te geven aan verdriet en rouw en ook hoop. Anderzijds is het de opzet om de aandacht te vestigen op het gironummer 555. Dat staat nog steeds open om geld bijeen te brengen voor (nood) hulp voor de getrokken slachtoffers in de twee landen. De Grote Kerk is niet verwarmd en daarom is het advies om warme kleding aan te treden. Voor wie het te kou blijft, wordt verwezen naar een directe uitzending via het YouTube kanaal van de Grote Kerk. Dagvoorzitter is Hans Berrevoets. Hij benadrukt dat vrijheid van geloof en vrijheid van geweten in verbondenheid de ruimte krijgt. “De Koning tekende er als eerste voor in april 2015 tijdens zijn eerste Koningsdag nieuwe stijl.” Na zijn welkomstwoord zal burgemeester Wouter Kolff de veelkleurige solidariteitsbijeenkomst openen.

Verbondenheid
De veelkleurigheid van het programma blijkt op zondagmiddag 19 maart uit de opbouw in twee delen. In de eerste helft zal vooral een inter-religieus karakter voorop staan. Voorganger van de Grote Kerk,  Paul Wansink, hoopt dat door de aandacht voor vier wereldreligies de solidariteitsbijeenkomst nog meer een teken mag zijn van verbondenheid in voor- en tegenspoed tussen Dordtenaren. Imam Ali Turk, rabbijn Albert Ringer, RK-pastor Sander Verschuur, Alevitisch voorganger, dede genoemd, Davut Sever en ds. Paul Wansink spreken een gebed uit. De gebeden worden ingeleid door stadsorganist Cor Ardesch, die Prière van L. Boëllmann zal spelen.

Wansink: “We bidden elke week in onze Grote kerk voor vrede in de wereld en vrede in de eigen stad Dordrecht. Aan het einde van elke dienst spreken we uit, dat we daarvoor een opdracht in de wereld hebben. Daarom is het goed dat we ons extra bewust zijn dat er zevenduizend Dordtenaren zijn, die directe banden hebben met Turkije. Met het volk van Syrië zijn er ook emotionele banden. Op zondag 19 maart willen we in solidariteit delen in hun en ons verdriet en rouw en we blijven denken in hoop en ieder ook vanuit zijn of haar eigen innerlijke kracht en geloof.” Voor Wansink is het vanzelfsprekend dat de Grote Kerk een veelzijdige betekenis heeft. “Het is allereerst eeuwen lang al een Godshuis waar we samen komen in geloof en liefde en het woord centraal staat. Op 19 maart willen we graag laten zien, dat geloof ook kan verbinden. De kerk is tevens een historisch monument dat de huiskamer van de stad Dordrecht wordt genoemd. Dat blijkt ook wel uit het feit dat beroemde schilders bij het vastleggen van Dordrecht als stad op een eiland de kerk en de toren een prominente plek hebben gegeven op het doek.”

Het programma zal live te volgen zijn op de website via You Tube van de Grote Kerk. Het solidariteitsprogramma kan ook op een later tijdstip worden bekeken.