DORDRECHT – Hoe werken je oren en hoe ga je er zo verstandig mogelijk mee om? Je kunt dat maar beter zo vroeg mogelijk leren, want gehoorverlies of oorsuizen is vaak blijvend. Kno-artsen geven daarom regelmatig voorlichting op basisscholen. “Ik hoop niemand van jullie over tien of twintig jaar met gehoorschade op het spreekuur te krijgen”, zei Mark Friebel deze week tegen leerlingen van de groepen 7 en 8 op De School Mühring in Dordrecht. (Foto’s: ASZ)

 

Kort daarvoor had de kno-arts van het Albert Schweitzer ziekenhuis en de Helene Schweitzer kliniek onder meer verteld welke gevaren op de loer liggen bij concertbezoek, het afsteken van vuurwerk of te dicht bij speakers zitten. Ook adviseerde hij over verstandig gebruik van koptelefoons en ‘oortjes’. “Houd het volume laag, gebruik goede apparatuur met volumebegrenzers en geef je oren tussendoor rust.”

 

Van vermijdbare gehoorschade kun je je leven lang last en spijt houden. “Wat wil je later worden?”, vroeg Friebel aan de scholieren. Bij de vele beroepen die werden genoemd, zat er niet één waarbij je niet goed hoeft te kunnen horen. “Minder goed kunnen horen zorgt ervoor dat je allerlei dingen minder goed kunt doen, het maakt je eerder moe en onzeker en het maakt veel dingen minder leuk.”

 

Er kwamen volop vragen over oor-gerelateerde zaken als duiken, vliegen, buisjes en het gebruik van wattips (nooit in je gehoorgang stoppen!). Hoogtepuntje in de interactieve les was de wedstrijd: wie maakt het hardste geluid? Terwijl de andere leerlingen hun oren dichthielden en de kno-arts zelf oordopjes in had, mochten degenen die dat wilden in een decibelmeter schreeuwen. De luidruchtigste won een set luxe oordopjes.

 

Het Albert Schweitzer ziekenhuis en de Helene Schweitzer kliniek investeren veel in preventie en het thema ‘de gezonde patiënt’. Meer informatie over aandacht voor een gezond gehoor op scholen is hier te vinden.