DORDRECHT – ‘Opheffingsuitverkoop. Alles moet weg. Op=op’, staat er op de etalageruit van Kooijman Schoenen in Dubbeldam. Johan en Nel Kooijman gaan er na 28 jaar op deze locatie mee stoppen. “In principe eind februari”, zegt Johan. “Maar het gaat hard met de leegverkoop, dus misschien al wat eerder.” Goed nieuws voor de klanten is er voor de tijd erna overigens ook, want in het pand komt branchegenoot Quist Schoenen, dat al winkels heeft in Numansdorp en Hardinxveld-Giessendam. (Foto: Stolk Fotografie)

Johan en Nel Kooijman, beiden 67 jaar, namen begin dit het besluit dat het mooi is geweest. Ze gingen op zoek naar een overnamekandidaat en dachten die gevonden te hebben. Dat bleek uiteindelijk niet het geval, maar gelukkig meldden zich korte tijd later Herman en Ella Quist. Net als Johan een telg uit een echte schoenenfamilie. Johans ouders hadden een schoenenzaak in Crabbehof. “Ik ben op mijn zeventiende op advies van mijn ouders eerst in een schoenenwinkel op het Statenplein gaan werken en drie jaar later bij hen in de winkel gekomen. We zijn 28 jaar geleden naar het huidige pand in Dubbeldam gekomen. Als wij stoppen, zitten we precies vijftig jaar in het vak.” Ook de ouders van Herman Quist zaten ‘in de schoenen’. De winkel in Dubbeldam wordt de derde die hij met zijn vrouw Ella en hun dochter Lenneke gaat runnen.

Comfort en kwaliteit

Eigenlijk is het fijn dat het niet de eerste overnamekandidaat werd, maar Quist Schoenen, zegt Johan. “De collectie die zij hebben sluit heel mooi aan bij wat wij altijd hebben aangeboden. Ze voeren heel veel dezelfde merken.” Dat zijn kort gezegd ‘de betere merken’. Of zoals Herman Quist het zegt: “Ons ultieme doel is om mensen comfortabel te laten lopen en om kwaliteit te bieden. Denk aan de nieuwste collecties van onder andere Gabor, Durea, Hartjes, Sioux, Mephisto, Finn Comfort, Xsensible, Joya, en Solidus. Daarnaast voeren we ook een sterk assortiment wandel- en outdoorschoenen van onder meer Meindl, Lowa, Lomer en Stadler. We besteden veel aandacht aan persoonlijk advies met voetmeting en voettypebepaling.”

April

Voorlopig is er nog de leegverkoop van Kooijman, maar die gaat dus heel hard. “Alle voorraad staat inmiddels in de winkel”, zegt Johan. “Dat is dus het allerlaatste wat we in huis hebben.” Als de voorraad op is, wordt de sleutel overgedragen aan Quist. “We gaan de winkel natuurlijk eerst een beetje naar onze stijl aanpassen”, zegt Herman Quist. “Waarschijnlijk gaan we open rond 1 april. Dat is logischer, omdat we dan de nieuwe seizoenscollectie kunnen presenteren. We kijken ernaar uit om de Dordtse klanten te verwelkomen.” Kooijman: “Wij wensen de familie Quist heel veel succes toe in hun nieuwe winkel. Een wij willen ook onze inkoopvereniging GMS, met name Vincent de Kok en Simon Tans, bedanken voor hun bemiddeling.”

Kooijman Schoenen is te vinden op de Dubbelsteijnlaan West 81. Meer info over (de collectie van) Quist Schoenen op www.quistschoenen-outdoor.nl.