Het brrrrreaking news van de afgelopen dagen is toch wel dat het RIVM gaat onderzoeken of wij ongezonder zijn dan andere Nederlanders. Met wij bedoel ik mensen, die wonen rondom de fabrieken van DuPont en Chemours, die decennia lang PFAS-stoffen lozen. Dat die stoffen ongezond zijn, weet inmiddels iedereen en dat de industrie gedwongen moet worden om (noodzakelijke) producten te maken met behulp van minder schadelijke stoffen is ook geen discussiepunt meer. Onderzoek hoe dat snel geregeld kan worden lijkt mij nuttiger dan de vraag of wij ongezonder zijn dan anderen.

Toen Follow the Money voor het eerst publiceerde over perfluoroctaanzuur (PFOA) en de gevolgen van de uitstoot van die stof in de Verenigde Staten ging mijn journalistieke bloed sneller stromen. Zou het hier in Dordt ook zo erg….? In die eerste publicatie las ik dat de stof mogelijk de kans verhoogt op drie soorten kanker en andere ongemakken. Ik besloot bij onze GGD na te vragen of zij inzicht hadden of er in onze regio méér mensen door die soorten kanker getroffen zijn dan elders. Uit bevolkingsonderzoeken bleek van niet, luidde het antwoord.

Geen paniek

Geen paniek dus, was mijn eerste gedachte. Daar dacht menig collega anders over en aldus ontstond de mediahype, die nog immer voortduurt. Een huisarts vertelde me dat PFAS zelfs in het bloed van ijsberen op de Noordpool zit en eigenlijk niemand weet wat de ‘veilige grens’ is. Daarom besloot het RIVM die grens – dus hoeveel van die stoffen je in je bloed mag hebben – naar zo’n extreem laag getal te brengen, dat plots vrijwel iedereen in ons land boven de grens zit en dus gezondheidsrisico’s loopt. Ik ken mensen die niet meer uit de kraan durven drinken en geen eitje meer eten, zó bang zijn ze voor die stoffen.

Ongezonder

Je zult mij niet horen zeggen dat het allemaal wel losloopt, daarvoor ontbeer ik simpelweg de kennis. Maar als ik de minister hoor zeggen dat wij graag antwoord willen hebben op de vraag of wij ongezonder zijn dan mensen elders in dit land, dan heeft hij het ook over mij. Ik ben geen struisvogel, maar ik zit daar niet op te wachten. Eind 2027 krijg ik desondanks, net als u, toch een antwoord. Stel je voor, dat er uitkomt dat we ongezonder zijn. Dan is vervolgonderzoek nodig of we ook eerder en vaker ziek worden. En dan? Welke duidelijkheid komt er eigenlijk? Ik geef het u alvast mee; van leven ga je dood.