DORDRECHT – Wethouder Rik van der Linden opent zaterdag, in het Weekend van de Natuur, de kunstroute Geel, Groen, Staart op de Baanhoekweg. Deze week werden ter hoogte van afrit N3 de drie grote kunstwerken geplaatst die de route compleet maken. Wie nu over de Baanhoekweg richting de Biesbosch gaat, wordt verrast door De grondelende eend van drie meter hoog, De duikende eend van vier meter hoog en De Zon die ronddraait in de wind van liefst zeven meter hoog. Het idee en ontwerp van de kunstroute met vogels als uitgangspunt komt van beeldend kunstenaar Dieke Venema en is een initiatief van Stichting voor de Werkplaats in samenwerking met de gemeente Dordrecht. (Foto’s: Stolk Fotografie)

 

 

Al een tijdje hingen, net na de afrit van de N3, 85 knalgele ronde vogelhuisjes in de bomen. 29 bijenhotels, 300 planten, ingezaaide velden en het 160 meter lange bloemenlint bij Evides volgden afgelopen najaar. Mooi om te zien voor reizigers richting de Biesbosch, maar ook om te verblijven voor verschillende beestjes. De vogelhuisjes zijn al bewoond door koolmezen, pimpelmezen en spreeuwen, de vogelsoorten die veel in dit gebied voorkomen.

Samenwerking

Projectleider Lotti Hesper van Stichting voor de Werkplaats heeft het project en de financiering gecoördineerd. Samen met de kunstenaar heeft ze contacten met bedrijven, verenigingen en bewoners in de wijk gelegd. “De financiering van het project is gebeurd via bijdragen van Uitvoeringscoalitie Waterdriehoek, gemeente Dordrecht, het Dordrechts Museum, HVC Groep en Van Leeuwen Buizen. Daarnaast hebben we een bijdrage vanuit het Mondriaan Fonds ontvangen en zijn we blij met lokale sponsors zoals Luijten-VVZ voor de knalgele verf vogelhuisjes en Moree bewust de natuur in voor de houten onderdelen en het ophangen van de vogelhuisjes in de bomen. Ook bewoners hebben we betrokken. Zij ontvingen eerder al een leuke herkenbare sticker voor op de auto of fiets. Geel, Groen, Staart is straks overal. Drechtwerk Groen onderhoudt de vogelhuisjes en het bloemenlint. De expertise en inzet van de Bijenhoudersvereniging, Stichting Groei & Bloei en Vogelvereniging De Volière hebben bijgedragen aan het resultaat.”

Oprijlaan naar Biesbosch

Het doel van de route is om bruggen te bouwen tussen natuur, cultuur, bewoners, bezoekers en bedrijven. Het kunstproject versterkt de uitstraling van de Baanhoekweg als oprijlaan naar Nationaal Park de Biesbosch. De Baanhoekweg van 4,4 kilometer lang komt uit in de Hollandse Biesbosch. Onderweg komen mensen industrie, huizen en natuur tegen. Criteria voor het kunstwerk waren onder andere: zoveel mogelijk gebruik maken van de kwaliteiten die aanwezig zijn in de wijk, (her)gebruik van lokale materialen, reststromen, de link naar de Biesbosch, community art, artistieke kwaliteit, uitvoerbaarheid en minstens tien jaar kunnen meegaan.