Actueel

reageer als eerstdo 13 sep 2018

Legendarische tv-held Floris in de picture

DORDRECHT – Deze week verschijnt het boek 50 jaar Floris – achtergrond, importantie en invloed van Nederlandse grootste tv-held, van Jaap Kooimans. Kooimans schreef over de televisieserie die in 1969 voor het eerst werd uitgezonden en die bij veel mensen fijne jeugdherinneringen oproept. Op 26 september vertelt de auteur in The Movies over zijn boek. Tevens vertoont de Dordtse bioscoop aan de Nieuwstraat 60-62 filmbeelden uit de serie, waarin de jonge Rutger Hauer schitterde. 

Floris is een van de meest succesvolle televisieseries van Nederlandse bodem. De serie werd in 1968 bedacht door scenarioschrijver Gerard Soeteman en geregisseerd door Paul Verhoeven. De acteurs Rutger Hauer en Jos Bergman speelden de hoofdrollen Floris en Sindala. In het zojuist verschenen boek staan nooit eerder gepubliceerde verhalen en foto’s die het complete verhaal van de legendarische serie vertellen. Floris is vaak herhaald, genereerde altijd wéér hoge kijkcijfers en meerdere generaties zijn ermee opgegroeid. Naar schatting hebben 6 miljoen mensen in Nederland de serie gezien. Floris spreekt nog altijd volop tot de verbeelding. Mede door de medewerking van vele betrokkenen is het boek een ode aan Floris en de makers geworden!

Historie

Tijdens de lezing in The Movies is er aandacht voor het ontstaan van de serie, het waarom, idee, scenario en de keuze van de acteurs. Ook vertelt Kooimans over het gebruik van de locaties, stuntteam, actiescènes, camera, geluid en licht. De historische context wordt belicht en ook wat de invloed van de verzuiling was op het verschijnen van de serie en andersom hoe Floris de Nederlandse televisie heeft beïnvloed. Vanzelfsprekend worden er fragmenten en foto’s vertoond waarvan vele nooit eerder gepubliceerd zijn. Kaarten voor de lezing zijn te reserveren via de website www.themoviesdordrecht.nl.

 

 

Geef een reactie