Actueel

reageer als eerstvr 8 mrt 2019

Leren van de oermens

DORDRECHT – René Brant schrijft als freelance-journalist voor tijdschriften als Zin, Readers Digest, Toer Actief, Groene Hart Magazine en Zuid-Hollands Landschap. Voor één van die verhalen leefde hij met een groep mensen tien dagen lang het leven van een oermens in de Pyreneeën. Dat inspireerde hem zo dat er niet alleen een artikel kwam, maar uiteindelijk een heel boek: ‘Aap op schoenen met een buikje’, met de ondertitel ‘Een evolutionaire kijk op gezondheid’. Komende zaterdag presenteert hij het bij Vos & Van der Leer op de Voorstraat. (Foto: Frits Saarloos)

“We hebben het altijd over de natuur om ons heen, maar zelden over het feit dat we er zelf deel van uitmaken. We zijn inmiddels zeer verwijderd van de ‘natuur in onszelf’. Met alle gevolgen van dien”, zegt René. Of om in andere woorden de opvallende titel van zijn boek te verklaren: “De mens is in miljoenen jaren tijd geëvolueerd tot wat hij nu is. Onze leefomgeving is echter in relatief korte tijd enorm veranderd. Eerst door de landbouwrevolutie, zo’n tienduizend jaar geleden. Recenter door de industriële en IT-revolutie. Wij zijn als mens helemaal niet aangepast aan het leven in de jungle van beton. De overgang verliep zo snel dat onze oeroude genen het niet konden bijbenen en niet meer passen bij onze moderne leefomgeving en het hectische levensritme.”

Welvaartsziekten

Het gevolg: diverse mismatches. “We eten voeding die niet goed voor ons is, bewegen te weinig, ervaren chronische stress, lopen rond met een verwarde biologische klok, in een vervuild leefmilieu. Voor onze onaangepastheid betalen we een prijs, want deze mismatches resulteren in de bekende welvaartsziekten die inmiddels epidemische vormen beginnen aan te nemen: obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, chronische vermoeidheidsstoornissen en een aantal vormen van kanker en astma. Op dit gebied kunnen we wat leren van de oermens. Als je iets dichter bij de natuur gaat staan, zul je je echt beter gaan voelen.”

Verleidingen

In het boek deelt René de ervaringen die hij opdeed tijdens zijn tien dagen als ‘oermens’, de gesprekken die hij voerde met diverse wetenschappers en deskundigen en de literatuur die hij over het onderwerp las. “Voor de meeste zaken geldt dat we het weten. Maar de verleidingen zijn vaak te groot”, zegt René. Niet meteen ontmoedigd raken nu. Ook iets meer leven als de jager-verzamelaars uit de oertijd heeft al effect, betoogt hij. “Iets meer rekening houden met het ritme van de natuur, iets meer eten volgens het oer-menu (meer groente, fruit, noten, zaden en eieren en minder brood, rijst, pasta en aardappels, red.), wat vaker de stress mijden en meer bewegen, kan al veel positiefs doen voor je gezondheid.” Voor wie er meer werk van wil maken, is ‘Aap op schoenen met een buikje’ een aanrader.

Presentatie

René presenteert zijn boek zaterdag 9 maart tussen 15.00 en 17.00 uur in de boekhandel op Voorstraat 258A. Het is uitgegeven door Uitgeverij Scriptum, omvat 248 pagina’s en is te koop voor 20,99 euro.

 

 

 

 

 

Geef een reactie