DORDRECHT – Wat geleden begon als een idee om minima gezinnen een handje te helpen, is in drie jaar tijd uitgegroeid naar een officiële stichting met 1750 leden. De 1750 leden zijn 1750 gezinnen, alleenstaanden en ouderen in Dordrecht en omgeving die op of net onder de armoedegrens leven. Het aantal leden stijgt nog iedere dag. Debora van der Klei, oprichter van stichting Debster’s, zag het op straat, in de wijk, eigenlijk overal. Steeds meer stille armoede met allerlei problemen als gevolg. Tijd om in actie te komen vond de oud-basisschoollerares en verpleegkundige. (Foto: Stolk Fotografie).

Zo bedacht, zo gedaan. Debora begon met het inzamelen van kleding, schoenen, speelgoed, verzorgingsproducten en nog veel meer om het leven van minderbedeelden leuker en makkelijker te maken. Ze deed dit vanuit haar eigen huis aan de Soembastraat. In no time stond haar hele onderhuis stampvol. Binnen een paar maanden had ze 400 leden en een groep enthousiaste vrijwilligers om zich heen verzameld. Na een jaar was stichting Debster’s een officieel feit.

Verlichting
Een van die vrijwilligers is Eveline van Leeuwen. Via haar oudste dochter (twee jaar geleden met een minimum inkomen) kwam ze bij Debora terecht om niet meer weg te gaan. Vanaf het begin zit ze in het bestuur. “Het is fijn om op deze manier iets te kunnen doen voor een ander. Het is zinvol en past bij me. Ik weet hoe het is om er alleen voor te staan. Toen mijn kinderen nog klein waren, overleed mijn man. Met veel hulp heb ik het voor elkaar gekregen om de opvoeding en mijn werk te combineren. Maar hoe doe je dat als je die hulp niet hebt? Wij lossen de problemen natuurlijk niet op, maar brengen wat verlichting. Vooral voor de kinderen vind ik dat belangrijk.”

Vrijwilligersprijs
Ongeveer 35 vrijwilligers zijn inmiddels betrokken bij Debster’s. Ze sorteren kleding, stellen babypakketten samen, kinderverjaardagspakketten, sturen kaarten, verzorgen kinderfeestjes, zorgen ervoor dat de kleding bij de uitgiftepunten in alle wijken van Dordrecht en in Papendrecht en Zwijndrecht terecht komt, organiseren activiteiten als paaseieren zoeken en een Zomerfeest en nog veel meer. En dat allemaal met Debora’s huis als uitvalsbasis. Dat dit bijzonder is, bleef niet onopgemerkt. In december ontving de stichting de Vrijwilligersprijs. Motivatie jury: Stichting Debster’s is inspirerend en draait volledig op vrijwilligers. Vanuit een eigen woning, wordt dit initiatief vormgegeven en hebben zij in korte tijd enorm aan de weg getimmerd. Deze vrijwilligers werken hard en een aanmoediging kunnen ze goed gebruiken. Vanuit liefde, compassie en er zijn voor je medemens die het niet of minder breed heeft. Hun ambitie is enorm en dit verdient zeker een aanmoediging.

Verhuizing
Ambitieus is Debora zeker. Vandaar ook de verhuizing naar het voormalige pand van Trivire aan de Blaauwweg. Behalve dat haar eigen onderhuis inmiddels een soort pakhuis is geworden en ze nog lang niet uitgegroeid is, biedt het nieuwe ruime pand ook nieuwe mogelijkheden. Er komt een winkel met kleding voor volwassenen, het meeste voor vrouwen, en een afdeling voor kinderen. Daarnaast komt er een grote keuken waar ze een keer per week een maaltijd wil bereiden voor mensen die eenzaam zijn en er zijn plannen voor een koffie-ochtend, creatieve workshops en nog veel meer. Humanitas houdt in hetzelfde pand spreekuur voor mensen met financiële vragen.

Verbinden
Hoe ze dit allemaal voor elkaar krijgt? Debora: “Door heel veel samen te werken en organisaties en bedrijven te betrekken bij de stichting. Dit netwerk groeit nog altijd. Om enkele voorbeelden te geven: de mannen van de Ronde Tafel 23 hebben kerstpakketten gesponsord, ons Sinterklaasfeest mochten we kosteloos in het Wantijpaviljoen vieren en krijgen we speelgoed van kinderdagverblijven. Insula Connect helpt met de verhuizing. The Foundation for Kids is ook een hele fijne samenwerkingspartner. Zij maken voor elk kind tot 12 jaar een kledingsetje voor hun verjaardag. Dit krijgen ze naast het verjaardagspakket waar overigens behalve speelgoed, ook altijd een boek en een spel in zit.”

Meedoen met Debster’s?
Meer ruimte, meer activiteiten, meer spullen. Dat vraagt ook om meer vrijwilligers. Wil je meehelpen met sorteren of in de winkel? Speciaal verzoek: heb je kledinghangers over? Stuur een appje naar Debora via 06 23314113.

Wil je een sponsorbijdrage doen of samenwerken? Stuur een mail naar info@debstergo.nl. Debora maakt graag een afspraak. Armoede bestrijd je tenslotte samen.

Vanaf 25 maart is stichting Debster’s iedere maandag, woensdag en vrijdag open van 11.00 tot 17.00 uur. Leden die langs willen komen voor kleding, moeten wel even een afspraak maken van tevoren. Maar uiteraard houdt het team Debster’s de leden uitgebreid op de hoogte via hun eigen besloten Facebook community.