DORDRECHT – Het Dordtse bedrijf Jooren Scheepsschroeven heeft een bijdrage ontvangen uit het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden. Het bedrijf gebruikt Deze steun voor de ontwikkeling van een zogenaamde groene schroefrand voor scheepsschroeven. Met deze innovatie kunnen schepen dezelfde snelheid bereiken met minder schroefomwentelingen per minuut, wat een besparing in brandstof oplevert. De adviescommissie van het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden ondersteunt het idee van het bedrijf om deze duurzame oplossing voor de binnenvaart in een gecontroleerde omgeving uit te laten testen.

Een scheepsschroef van een binnenvaartschip draait met gemiddeld 370-450 toeren per minuut door het water voor voortstuwing. De stompe intreezijdes van een scheepsschroef veroorzaken weerstand bij de circulatie. Al enkele jaren geleden heeft Jooren Scheepsschroeven een idee bedacht om deze weerstand te verminderen: de groene schroefrand die scherper door het water snijdt. Hierdoor kan een schip gemiddeld dezelfde snelheid bereiken met 30 à 40 minder schroefomwentelingen per minuut, wat resulteert in een brandstofbesparing van ongeveer 5 procent. John Vermeulen, mededirecteur Jooren: “Als bedrijf hebben we zestig jaar ervaring en vakmanschap op het gebied van scheepsschroeven. Steeds zijn we op zoek naar nieuwe manieren om scheepsschroeven duurzamer te maken. Van schepen die al met deze groene schroefrand varen, weten we dat ze niet alleen minder brandstof verbruiken, maar ook minder geluid produceren. Om exact vast te kunnen stellen wat de reducties zijn, willen we dit onder andere gaan uittesten bij de Dynamic Maritime Test Facility (DMTF) in de Duurzaamheidsfabriek.”

Maritieme maakindustrie
Innovatie en verduurzamen van de economie zijn speerpunt om de economische kracht van de regio Drechtsteden verder te versterken. Maarten Burggraaf, wethouder Economische Zaken en Ondernemen: “Dit project is een mooi voorbeeld van de innovatiekracht van de maritieme maakindustrie in onze regio. Het draagt bij aan het verduurzamen van de scheepvaart en daarmee aan onze profilering als maritieme topregio. Belangrijk vind ik ook de verbinding die met het onderwijs wordt gemaakt en de kansen die dit project biedt aan studenten van de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht om mee te werken aan innovaties.” Samen met de Rijksoverheid grijpt de Drechtsteden de Regio Deal aan om de samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid op verschillende belangrijke thema’s te vergroten. Dit gebeurt door zogenoemde innovatie roadmaps op te stellen, onder andere op het thema duurzaam varen en deze roadmaps gezamenlijk uit te voeren. MKB-katalysatorfonds Drechtsteden Het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden biedt cofinanciering, ontsluit relevante netwerken en biedt faciliteiten aan. Bedrijven met innovatieve ideeën in de maritieme maakindustrie kunnen een beroep doen op dit fonds.

Voor meer informatie kijk op: www.mkbkatalysatorfondsdrechtsteden.nl.

Op de foto: Wethouder Maarten Burggraaf op bezoek bij Jooren Scheepsschroeven. Naast hem Eduard Maipauw en John Vermeulen, directeur Jooren Scheepsschroeven.