Actueel

reageer als eerstvr 8 sep 2017

Monumenten in buitengebied voor eerste keer open

DORDRECHT – De bunker op het terrein van Skippy Meubel aan de Provincialeweg is één van de bijzondere monumenten die komend weekend wordt opengesteld voor publiek. Het landelijke thema van de Open Monumentendagen is dit jaar ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Speciaal daarom zijn er monumenten in het buitengebied opgenomen in een aparte route.

Bunker
Bij de boerderij aan de Provincialeweg was tijdens de WOII een groepsschuilplaats ofwel een bunker. De groepsschuilplaats is in 1939 ontwikkeld om tijdens beschietingen een granaatvrij onderkomen te geven aan een groep van tien tot twaalf infanteriesoldaten. Bij de bunker, net als bij andere geopende monumenten, geven pandeigenaren uitleg over de historie van hun eigendom. Een ander monumenten in het buitengebied, dat ditmaal voor het eerste is opgenomen in de monumentenroute, is het Wachthuisje bij de veerpont naar Werkendam. Het Wachthuisje, dat een Gemeentelijk monument is, is met de aanleg van het veer in 1931 gebouwd. Vlakbij het veer is een Kapiteinswoning aan de Zeedijk 30-32 te zien. Ook dit huis is een Gemeentelijk monument. Het betreft een dubbele kapiteinswoning uit 1933, ontworpen door A.J. Argelo.

Fietsroute
Wie de monumenten in het buitengebied wil bezichtigen pakt het beste de fiets. Er is door organisatie een fietsroute uitgezet die verkrijgbaar is bij het VVV ZHZ, Entree aan de Spuiboulevard 99. Het kaartje is ook via de website van het VVV te downloaden, doorklikken op evenementen. De route is 23 kilometer lang en begint bij de sluis aan de Noordendijk ter hoogte van de Vissersdijk. Via de Noordendijk loopt de route naar de Provincialeweg, de Kop van het Land, de Zeedijk, de Noorder Elsweg, de Viersprong, Oude Veerweg, Schenkeldijk, Zuidendijk, Stevensweg en de Burgemeester Jaslaan naar Landgoed Dordwijk dat het eindpunt is. Langs de route zijn vierenveertig monumenten te zien.

Binnenstad
Uiteraard is ook in de binnenstad een route uitgezet die uitstekend te voet te doen is en waarvoor een kaartje beschikbaar is bij het VVV. Van de ruim duizend monumenten openen er vijfenzestig hun deuren openen voor geïnteresseerden. Op zaterdag en zondag tussen 12.00 en 16.00 uur zijn er diverse acts. Verspreid over de monumenten staan levende standbeelden. Op zondagmiddag spelen musici in het Dordrechts Museum, de Trinitatiskapel, Pictura, het Stadhuis, Cinema The Movies en Galerie De Compagnie. Bij Entree zijn demonstraties te zien van oude ambachten als glas graveren, edelsmeden en tin gieten. Deze activiteiten zijn vanwege de matige weersvoorspellingen naar locaties binnen verplaatst. Wie niet bang is om nat te worden kan dit weekend meevaren met de stoomsleper Pieter Boele. Het vertrekpunt is bij het Groothoofd.

Geef een reactie