DORDRECHT – Vorig jaar rond deze tijd presenteerde Kim van den Enden (28) zichzelf voor het eerst aan de buitenwereld als kunst- en portretschilder. In dat jaar is het snel gegaan. Het nieuwste wapenfeit: haar zelfportret krijgt een plekje in de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt in het Rijksmuseum.

Eerst werd een zelfportret van Kim met 111 andere zelfportretten van professionele kunstenaars geselecteerd voor het Weekend van het Portret in Amsterdam. Daarna was ze één van de kunstenaars van de Grote Portretten Galerij in Pictura. Dit jaar mag ze daar drie prominente plekken aan toevoegen: Museum de Fundatie, Slot Zeist en nu dus het Rijksmuseum.

Nederlandse Portretprijs

Kim studeerde in 2012 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en heeft zich daarna voornamelijk op kunsteducatie gericht. Twee jaar geleden maakte ze de keuze om haar kunstenaarschap meer ruimte te geven. Ruimte in de zin van tijd en een fysieke plek. In eerste instantie in haar woning in Dordrecht, maar die ruimte bleek al snel te klein. Zo maakte ze eind februari de stap naar een atelier in Rotterdam. In haar atelier werkte ze hard om het schilderij voor de Nederlandse Portretprijs op tijd klaar te krijgen. Dit harde werken bleek niet voor niets. Haar schilderij ‘Amina’ behoort tot de vijftig genomineerden werken die in Slot Zeist komen te hangen. “Een enorme eer dat mijn werk daar tussen zit, want het niveau ligt erg hoog”, aldus Kim.

Rijksmuseum

Naast de nominatie voor de Nederlandse Portretprijs is haar werk ook gekozen uit 3200 inzendingen voor de Zomerexpo. In de tentoonstelling met als thema ‘Europa’ worden 250 werken getoond in Museum de Fundatie in Zwolle en Kasteel Nijenhuis. Als kers op de taart kreeg ze in de week van haar 29e verjaardag te horen dat haar zelfportret nog een keer naar Amsterdam mag. Uit 8.390 inzendingen werd haar werk gekozen voor de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt in het Rijksmuseum. “Dat mijn zelfportret in het Rijksmuseum komt te hangen kan ik eigenlijk nog steeds niet geloven.”

Stemmen

De komende tijd blijft het nog even spannend: onder zowel de exposanten van de Zomerexpo als die van de Nederlandse Portretprijs zijn nog prijzen te vergeven, waaronder twee publieksprijzen. Mocht je dus nog gaan kijken, kun je aldaar stemmen op je favoriet. De Zomerexpositie is nog tot 1 september op twee plekken: Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis. Het werk van Kim is te zien in de Wolk van Museum de Fundatie. De tentoonstelling Lang Leve Rembrandt is van 15 juli tot 15 september te zien in het Rijksmuseum. De expositie ‘Het Portret’ is van 1 september tot en met 17 november te bezichtigen in Slot Zeist.