DORDRECHT – Artistiek directeur Femke Hameetman en conservator Quirine van der Meer Mohr maken een laatste inspectieronde door de nieuwe tentoonstelling die zaterdag open gaat voor publiek. Het Dordrechts Museum verwacht dat ‘LIBERTÉ! Ary Scheffer en de Franse Romantiek’, te zien tot 25 maart 2025, een flinke publiekstrekker zal worden. (Foto’s: Stolk Fotografie)

 

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat er zoveel schilderijen uit de Franse Romantiek in Nederland bij elkaar zijn. Een indrukwekkend aantal werken van Ary Scheffer, het Dordrechts Museum beschikt over het grootste aantal wereldwijd van de in Dordrecht geboren schilder, vertellen straks samen met schilderijen van onder anderen Géricault, Ingres en Delacroix, Paul Delaroche, Rosa Bonheur, Théodore Rousseau en prinses Marie van Orléans het verhaal van deze meeslepende periode uit de Franse geschiedenis. Er zijn diverse bekende kunstwerken uit het Kasteel van Versailles en het Louvre voor de eerste keer in Nederland te zien. Ook Géricaults olieverfschets van het wereldberoemde Vlot van de Médusa en Episode uit de Griekse onafhankelijkheidsoorlog van Delacroix zijn tijdens de tentoonstelling voor het eerst in ons land te bewonderen.

 

Negentiende eeuw

Vanaf zaterdag 19 oktober kan iedereen genieten van de allereerste overzichtstentoonstelling ooit in Nederland over de Franse Romantiek. De expositie neemt de bezoeker mee naar het Parijs van de negentiende eeuw, een tijd vol politieke onrust en culturele bloei. Franse kunstenaars als Eugène Delacroix en Théodore Géricault zetten hun penselen in als wapens of klimmen zelf op de barricades. Zo ook de Nederlandse Ary Scheffer (1795-1858), die al snel een van de beroemdste schilders van de Franse hoofdstad wordt.

 

Het grote gebaar

Ary Scheffer zit in het negentiende-eeuwse Parijs overal met zijn neus bovenop. Hij omringt zich met schrijvers als George Sand en Charles Dickens, componisten als Frédéric Chopin en Franz Liszt en hooggeplaatste politici en revolutionairen. Samen met schilders als Ingres, Géricault en Delacroix ontketent hij een revolutie in de schilderkunst. Thema’s die ook nu weer actueel zijn, zoals de macht van de burger en de kracht van actievoeren, vinden tijdens de Franse Romantiek voor het eerst weerklank in metersgrote schilderijen. De kunst wordt persoonlijker, vol emotie en is maatschappelijk betrokken. De romantici zijn, kortom, kunstenaars van het grote gebaar.

 

Audiotour

Op allerlei vlakken vindt het romantisch gedachtengoed zijn weerslag in het heden. Voor de tentoonstelling is daarom een audiotour gemaakt die inspeelt op het actuele karakter van de onderwerpen en personen die aan bod komen in de expositie. In deze rondleiding reflecteren verschillende mensen uit diverse disciplines op een werk in de tentoonstelling. Met onder anderen Fleur Pierets (schrijver, kunstenaar en activist), Teun Voeten (oorlogsfotograaf) en Sandra Overdijk (Italiaans letterkundige en Dante-kenner).

 

Salons

Het Dordrechts Museum organiseert in de geest van de Franse Romantiek diverse salons, inclusief livemuziek. Cultuurjournalist Yuki Kho zal de avonden presenteren:

21-11-2024 – Salon 1: Romantiek & kunst, met Mayken Jonkman (conservator Rijksmuseum) & Hans den Hartog Jager (kunstcriticus NRC)

23-01-2025 – Salon 2: Romantiek & Revolutie, met Maarten Doorman (filosoof) & Margot Dijkgraaf (literatuurcriticus)

27-02-2025 – Salon 3: Romantiek & muziek, Diederik van Dijk (cellist) & Lucie de Saint Vincent (pianiste)