DORDRECHT – Het werk van kunstenaars Riq Etiq, Iris Kadijk in samenwerking met Tessa Jongerius, Elvira van Bochove, Remco van Hoek en Paul Scmitz prijkt binnenkort op de gevel van portiekflats aan de Aalscholverstraat. Ook die straat in de Vogelbuurt wordt een zogenaamde kunststraat. De muurschilderingen zijn naar verwachting 22 oktober klaar. Lees meer in de woensdageditie van Dordt Centraal.

Zo vrij als een vogel
Zo vrij als een vogel, zal het kunstwerk van de 13-jarige Dordtse Iris Kadijk gaan heten en zo voelt ze zich ook. “Ik vind tekenen geweldig en doe nu ook de kunstklas op school. Dat ik zou winnen had ik nooit voor mogelijk gehouden.” Iris zit op het Insula College in de Vogelbuurt. Illustrator Tessa Jongerius heeft met Iris het definitief ontwerp gemaakt en doet de uitvoering op de hoogwerker. Iris schildert vanaf de grond.
Vliegen moet fantastisch zijn
Rotterdamse beeldmaker Rik van der Neut (artiestennaam Riq Etiq): “Het gevoel om te kunnen vliegen moet fantastisch zijn. Het vogelnest in mijn ontwerp met een jong vogeltje erin staat voor een broedplaats, renovatie en vernieuwing.”
Overwinning op verslaving
Het ontwerp van Paul Scmitz gaat over zijn gevecht tegen verslaving (na de overwinning). “De duif staat voor mijn overwinning op verslaving. Ik ben weer vrij! De vliegtuigen blijven een potentieel gevaar.”
Fuut mooiste vogel langs Aalscholverstraat
Naast lesgeven schildert Remco van Hoek zelf heel graag realistisch en de laatste jaren steeds meer Biesbosch gericht. “De fuut vindt ik de mooiste van de vogels langs de Aalscholverstraat.”
Aalscholver met een nest van kinderen die meetekenen
Het ontwerp van kunstenaar Elvira van Bochove is een verwijzing naar de emblemata van Jacob Cats. “De aalscholver maakt van zijn staart een soort nest waarin de kleine vogeltjes zitten. Zij zullen zijn getekend door kinderen uit de wijk, die allemaal vanuit hun eigen achtergrond en aard meebouwen aan de Vogelbuurt.”