DORDRECHT – Blauwzuur is een zeldzame en zeer giftige stof. Het is een mysterie hoe die op het bouwterrein van het Dordthuis terechtkwam. Feit is dat twee bouwvakkers woensdagochtend last kregen van brandende ogen en braakneigingen toen er bij oppervlakkige graafwerkzaamheden blauwzuur vrij kwam. “Ze konden zelfstandig naar huis en maken het naar omstandigheden goed”, zegt Rinald van der Wal, projectleider van het bouwproject aan de Spuiboulevard. “Maar het was wel even schrikken.” (Foto”s: Stolk Fotografie)

De giftige stof kwam vrij bij graafwerk in een hoekje van het bouwterrein, aan de Van Godewijckstraat, waar de bodem nog niet gesaneerd was. Er zitten daar nog leidingen en kabels in de grond die verlegd moeten worden, aldus Van der Wal. “Het blauwzuur kwam onverwacht vrij bij handmatig graafwerk. Wij hebben hier zeer ervaren milieukundig inspecteurs rondlopen die nog nooit in hun carrière met deze stof te maken hebben gehad. De stof is ongelofelijk zeldzaam. De aanwezigheid ervan op deze plek is niet terug te voeren op activiteiten die hier in verleden hebben plaatsgevonden. Met de stoffen die vrijkwamen op andere plekken op het bouwterrein, benzeen en andere ‘vluchtige aromaten’, is dat wel het geval. Die zijn waarschijnlijk nog afkomstig van een drukkerij die hier ooit heeft gestaan. Waar het blauwzuur vandaan komt, hopen we snel te ontdekken.”

De werkzaamheden in de hoek waar de stof vrijkwam, liggen stil tot er meer duidelijk is. Het werk op de rest van het bouwterrein gaat gewoon door.