DORDRECHT – Rij-instructeur Ibrahim Karaca van Autorijschool De Munck heeft het afgelopen jaar een bijzondere leerling naar het rijbewijs B geholpen. Dordtenaar Simon Kok (71) begon als 18-jarige met rijlessen, zakte drie keer en gaf er uiteindelijk de brui aan. Pas 53 jaar later besloot hij een nieuwe poging te wagen. Met succes. Op 3 juni haalde hij alsnog zijn rijbewijs. (Foto’s: Stolk Fotografie)

“Ik zit in Valkenburg”, zegt hij als we bellen. “En vorige week ben ik al naar België gereden. Hoe dat ging? Redelijk ontspannen. Ik heb er best lol in.” Eigenlijk was hij dat, in iets mindere mate misschien, op zijn achttiende ook wel. “Ik had les bij Den Braber in Dubbeldam. Mijn examinator werd ook wel ‘De schrik van Dordrecht’ genoemd, maar dat viel reuze mee. Ik was gewoon telkens niet alert genoeg tijdens het examen. Reed ik weer een straat in met eenrichtingsverkeer. Na drie keer was ik er klaar mee. En eigenlijk was ik in die tijd ook behoorlijk links en anti-auto.”

Klaargestoomd

Als hij later naast zijn vrouw in de auto zat, was hij wel altijd, zoals hij het zelf zegt, ‘actief aan het meerijden’. Ruim vijftig jaar later besloot hij het toch weer te gaan proberen. “Eerst weer bij een rijschool in Dubbeldam, maar die adviseerde me om in een automaat te gaan lessen. En zo kwam ik bij Ibrahim uit. Een heel rustige, leuke en positieve vent. Hij heeft me heel goed klaargestoomd voor het examen. Bij de tweede poging haalde ik het theorie-examen. Ik heb toen nog een Tussentijdse Toets gedaan en de week voor het examen elke dag een les van anderhalf uur. Het examen ging er toen, mede dankzij een zeer vriendelijke mevrouw van het CBR, zeer ontspannen aan toe. Ook omdat Ibrahim er alle vertrouwen in had. Hij vroeg achteraf of ik in al die jaren niet gewoon stiekem auto had gereden. Maar dat kwam natuurlijk door al dat ‘meerijden’. En door die paar lessen 53 jaar geleden.”