Actueel

reageer als eerstdi 29 mei 2018

Nieuw college, nieuwe plannen

DORDRECHT – Het nieuwe college van de BVD, CDA, CU/SGP en VVD heeft er zin in. Dat was dinsdag de boodschap bij de presentatie van de wethouders en het coalitieprogramma. (Foto’s: Thymen Stolk)

Dordrecht moet in de vaart der volkeren opstoten. De stad doet het sociaal economisch minder goed gaat dan vergelijkbare steden en er is sprake van een krimpcijfer qua inwoners. Over vier jaar moet de stad gegroeid zijn tot 140.000 inwoners. Het moet een aantrekkelijk gebied worden voor het bedrijfsleven, VVD-wethouder Maarten Burggraaf en om jongeren te binden moet Dordrecht een hippere stad worden, volgens diens collega Sleeking (BVD). Een versterking van het HBO en MBO-onderwijs is een noodzaak voor de diversiteit van het onderwijs,  waarvoor het gesprek met buursteden Rotterdam en Breda zal worden gezocht. Dit college staat voor een terugtredende overheid. De omgeving en familie moeten nog nadrukkelijker zorg gaan bieden. Het college gaat voor versterking van de mantelzorg door betere voorzieningen voor mantelzorgers te realiseren. Hoe dit zich verhoudt tot de landelijke conclusie dat de rek er uit is bij de mantelzorg is vooralsnog niet duidelijk. Woningbouw heeft de aandacht. Er ligt een opdracht om te bouwen, zegt Burggraaf. Met name is er behoefte in het wat duurdere segment, maar ook woonvoorzieningen die jongeren aan de stad binden.  Maar er bestaat een spanningsveld tussen sociale woningbouw en de nieuw te bouwen woningen. Hoe dit vorm gaat krijgen is nog niet duidelijk. De sportcomplexen van de stad moeten teruggebracht worden tot drie a vier grote complexen. Marco Stam (BVD) gaat deze periode nadrukkelijk het gesprek aan met de sportbesturen. Dit college is een voorstander van minder auto’s in de binnenstad, stelt Rik van de Linden (CU/SGP). Tegelijkertijd moet er veel aandacht aan de bereikbaarheid van de stad zijn. De Noord-Zuid-verbinding van het treinverkeer, de intercitystatus, woningbouw in de spoorzone. Samen moeten we het doen, stelt het nieuwe college in het programma-akkoord. De nadruk ligt op het gesprek met de stad en de slagvaardigheid van het college. Het nieuwe college telt één wethouder minder dan de afgelopen jaar.

 

Hoofdfoto: De nieuwe wethoudersploeg: Piet Sleeking (BVD), Peter Heijkoop (CDA), Marco Stam (BVD), Maarten Burggraaf (VVD) en Rik vd Linden (CU/SGP). (Foto: Thymen Stolk)

Onder: De wethouders met burgemeester Kolff en gemeentesecretaris Martien van der Kraan.

 

Geef een reactie