DORDRECHT – Het Dordrechts Museum heeft sinds vandaag weer een bijzonder schilderij in langdurig bruikleen gekregen van de Stichting Van Hoogstraten. Het betreft De aanbidding van de koningen, geschilderd door Dirk van Hoogstraten (ca. 1596-1640). Het schilderij is een prachtige uitwerking van het verhaal over de drie koningen die een bezoek brengen aan het kindje Jezus. Dirk van Hoogstraten was de vader en eerste leermeester van de beroemde Samuel van Hoogstraten (1627-1678). Nazaten van beide schilders waren vanmiddag aanwezig bij het officiële moment om de plaatsing van dit werk in het Dordrechts Museum te vieren. ( Foto: Thymen Stolk )

Het had weinig gescheeld of De aanbidding was nooit in Dordrecht terecht gekomen. Het werd in juni 2016 geveild in Parijs. De familie Van Hoogstraten was geïnteresseerd, maar niet in de gelegenheid om persoonlijk in Parijs te bieden. Ze besloten via email een bod achter te laten bij het veilinghuis. Na de veiling bleek – tot ontzetting van de familie – dat het bod ‘vergeten’ was en niet had meegedaan bij de verkoop. Het schilderij was verkocht aan een kunsthandelaar in Turijn. De familie, verenigd in de Stichting Van Hoogstraten, was uiteraard zeer teleurgesteld. Ze zocht contact met de handelaar, Luigi Caretto, die gelukkig bereid was het werk aan hen te verkopen. Caretto heeft het schilderij daarna persoonlijk met zijn rode Alfa Romeo naar de familie Van Hoogstraten gebracht.

Dankzij de royale geste van de Stichting Van Hoogstraten is het schilderij nu door iedereen te bewonderen in het Dordrechts Museum. Het museum is in ieder geval erg blij met de nieuwe aanwinst. Hoofd Collecties Annette de Vries: “Geweldig dat deze aantrekkelijke kerstvoorstelling nu bij ons hangt. De aanbidding van de Koningen toont de kwaliteiten van Dirk van Hoogstraten en sluit mooi aan bij het werk van andere Dordtse schilders als Paulus Lesire en Benjamin Cuyp. Bovenal laat het schilderij zien bij wie Samuel van Hoogstraten het vak leerde voordat hij zich bij Rembrandt verder in de schilderkunst bekwaamde.”