Actueel

4 reactiesdo 27 jul 2017

Kan het nog: Eten en drinken uit eigen tuin?

DORDRECHT – Burgemeester Peter van der Velden heeft gisteren een brief geschreven aan staatssecretaris Sharon Dijkstra waarin hij aandringt op een eensluidend antwoord op de vraag of Dordtenaren tomaten en groenten uit eigen tuin kunnen eten zonder schade voor de gezondheid. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lopen de omwonenden geen risico op gezondheidsschade door de uitstoot van GenX en PFOA (in het verleden) door Chemours aan de Baanhoekweg. De in bodem en het grondwater gevonden stoffen liggen onder de grenswaarden waarop ze schadelijk zouden worden. Afgelopen vrijdag publiceerde de Volkskrant de resultaten van een onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam: er zijn hoge concentraties GenX en PFOA aangetroffen op gewassen binnen een straal van 1 kilometer rond de fabriek van Chemours. In het Volkskrantartikel adviseert Toxicoloog Jacob de Boer Dordtenaren voorlopig geen fruit en groente uit de tuin te eten.

Tuindersvereniging Het Vlijpark, dat hemelsbreed twee kilometer verwijderd is van Chemours, wil ook duidelijkheid over de risico’s van de uitstoot door het chemieconcern. De amateurtuinders maken zich zorgen over hun biologisch verantwoorde teelt van groenten, kruiden en fruit. Zij verlangen dat chemiefabriek Chemours en het bestuur van de Gemeente Dordrecht hun zorgplicht serieus nemen en de volkstuinders met de resultaten van een onafhankelijk onderzoek duidelijkheid verschaffen over de mate van verontreiniging. Op 30 augustus 2014 kregen de volkstuinders uit handen van de ‘Beter voor Dordt’ wethouder Sleeking de ‘vierde’ stip voor het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren uitgereikt. Het is de hoogst haalbare waardering voor het voldoen aan de strenge regels voor biologisch en ecologisch verantwoord tuinieren van het Nationaal Keurmerk. (Zie foto)

Giftige stoffen

PFOA werd in 2013 op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen van het Europees Chemicaliënagentschap opgenomen. Het Dordtse Chemours gebruikte de stof tussen 1970-2012 voor de productie van teflon, dat onder meer in antiaanbaklagen, pizzadozen, flosdraad en computerkabels zit. Het is een stof die zeer langzaam afbreekt en vandaar dat het vermoeden bestaat, aldus toxicoloog De Boer, dat de stof nog altijd in de grond en in planten wordt aangetroffen. Chemours stapte in 2012 over op het veiligere GenX, al zou deze stof volgens sommige toxicologen even slecht zijn voor de volksgezondheid als PFOA. Het ministerie heeft onlangs opdracht gegeven aan het RIVM om meer onderzoek te doen naar de mogelijke schadelijkheid van GenX.

Burgemeester Van der Velden vraagt in de brief aan de staatssecretaris om duidelijkheid over de risico’s van eten en drinken van producten uit eigen grond in Dordrecht. Hij wil dat er een gesprek komt tussen het ministerie, de provincie, het RIVM en onderzoekers van de VU om het onderzoek van de universiteit uit Amsterdam te delen, te bespreken en te duiden in relatie met eerdere onderzoeken naar Chemours en DuPont.

Villa Augustus

Hotel & restaurant Villa Augustus, gelegen in een moestuin aan het Wantij, heeft last van de negatieve berichtgeving van dagblad de Volkskrant over de veronderstelde water- en luchtvervuiling door Chemours. Op haar Facebookpagina schrijft het hotel & restaurant dat gasten vragen stellen over de veiligheid van het eten van de producten uit de eigen moestuin. Vooralsnog verwijst het bedrijf naar de uitspraken van het RIVM dat stelt dat er geen gezondheidsrisico’s zijn.

 

4 reacties op “Kan het nog: Eten en drinken uit eigen tuin?”

 1. kotsziekvanpolitiek schreef:

  Gut, de burgemeester heeft een brief naar de staatssecretaris gestuurd, wat een slapjanus is die man! Ook al zo’n meeloper en wegkijker, wat heeft de Dordtse burger daar nou aan. Pak die leugenfabriek toch eindelijk eens aan!

 2. Abbas schreef:

  Ongeloof dat dit bedrijf op een legale manier mensen mag vergiftigen.

 3. Kotsziek ik voel met je mee. Maar ik kan in ieder geval jou gevoel lezen en delen. Soms komen geschreven reacties helemaal niet in beeld. Ik denk dat ze dan te gevoelig liggen, en zo verdwijnen in het niets.

 4. Bob Donkervoort schreef:

  Lekker makkelijk, onder een alias anoniem je gal spuwen zonder enige nuance of zonder enige kennis van zaken.
  Jullie moesten eens weten wat er allemaal nog meer in de lucht, het drinkwater en de bodem voor rotzooi zit. Veel ernstiger maar daar hoor ik de reaguurders niet over. Niet dat het GenX / C8 probleem niet moet worden opgelost maar laat je toch niet meeslepen in deze mediahype!!

Geef een reactie