DORDRECHT – Buurtbewoners van het Kromhout en Kasperspad distantiëren zich van de beheergroep die actief is in hun wijk. Deze groep bestaat al jaren zonder dat de bewoners daar iets van merken, menen de buurtbewoners.

“In de beheergroep zitten enkele bewoners maar bestaat grotendeels uit mensen van het Leger des Heils, de gemeente, politie en de woningbouwcorporatie. De voorzitter van de beheergroep is vrijwilliger bij het Leger des Heils. Het overgrote deel van de beheergroep bestaat uit mensen, die er belang bij hebben om de overlast te bagatelliseren en dat gebeurt dan ook. Minstens de helft van de leden van de beheergroep is al minstens drie jaar inactief en schittert dus door permanente afwezigheid,” schrijven de buurtbewoners die zich nu hebben verenigd in een actiecomité Kromhout-Kasperspad in een brief aan de gemeente.

Schaamlap

Volgens de bewoners hebben de leden die hen vertegenwoordigden in het verleden de beheergroep gedesillusioneerd verlaten. De bewoners die er nog wel in zitten nemen op persoonlijke titel deel aan de beheergroep en vertegenwoordigen de buurt niet.

“Er is dus geen sprake van gelijkwaardigheid van de deelnemende partijen, waardoor een evenwichtig beheeroverleg niet geborgd kan worden. Het is niet met de beheergroep besproken, dat de dagopvang van de Dubbeldamseweg naar het Kromhout zou verhuizen (Archieffoto oktober 2018: Thymen Stolk). Het is ze medegedeeld, net als aan de buurt. Het bestaan van de beheergroep is voor het Leger des Heils van belang en het is de schaamlap waar deze instelling zich achter verschuilt. Zij probeert daarmee haar aanwezigheid en de overlast in het gebied te legitimeren.”

Opheffen

Het actiecomité schrijft verder: “De twee machtigste partijen in de beheergroep, de gemeente en het Leger des Heils, hebben zeer overwogen samengesmeed ten koste van de kwetsbaarste partij: de bewoners. De beheergroep heeft al meer dan vijftien jaar nagenoeg geen positieve betekenis voor de buurt gehad. De buurtbelangen zijn altijd ondergeschikt geweest en dat zal niet veranderen. De buurt kan dit niet langer accepteren en wij willen daarom dat de beheergroep, als belangenbehartiger van de instellingen en als deel van het probleem, wordt opgeheven. Wij zijn beter af zonder beheergroep.”