DRECHTSTEDEN – De jeugdhulp, WMO en participatiewet kosten de zeven regiogemeenten zoveel meer geld dan begroot, dat zij een onderzoekscomité hebben opgericht om te kijken welke keuzen er gemaakt moeten worden om de kosten beheersbaar te houden. De kosten binnen het sociaal domein, zoals deze regelingen heten, stijgen met 12 miljoen euro in 2020. Bij ongewijzigd beleid lopen de kosten zelfs op met 25 miljoen extra in 2023.

De kosten lopen op terwijl het Rijk niet voldoende middelen beschikbaar stelt om deze te kunnen betalen. Gemeenten moeten daarom keuzes maken om dit op te kunnen vangen. De Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden en de Dienst Gezondheid en Jeugd voeren de taken voor de gemeenten uit. Regionaal portefeuillehouder Financiën Peter Verheij: “Er is een hoge urgentie om tot scherpe keuzes te komen, om het sociaal domein betaalbaar te houden. De keuzes zullen zowel binnen als buiten het sociaal domein gemaakt moeten worden, zowel regionaal als lokaal.”

Voor 1 juli

Het Drechtstedenbestuur heeft het comité (taskforce) ingesteld met deskundigen van de Sociale Dienst Drechtsteden, Serviceorganisatie Jeugd Zuid-Holland Zuid, gemeentelijke vertegenwoordigers en controllers onder voorzitterschap van Marcel van Brouwershaven. Het comité gaat de gemeenten adviseren hoe zij hun budget het beste kunnen inzetten om de ambities zoveel mogelijk waar te maken. Uiterlijk 1 juli 2019 rapporteert de taskforce haar onderzoeksresultaten die richting zullen geven aan mogelijke beleidsaanpassingen.