DORDRECHT – Strated Consulting is een onderzoek gestart naar vermeende misstanden bij de Sociale Dienst Drechtsteden en Drechtwerk. Het Dagelijks Bestuur (DB) van de GR Sociaal (Gemeenschappelijke Regeling) heeft zelf dit externe onderzoeksbureau opdracht gegeven om een onafhankelijk onderzoek te doen naar de vermeende integriteitskwesties. De eerste uitkomsten van het onderzoek worden in de eerste helft van februari verwacht. (Foto: Stolk Fotografie)
Voorzitter van het DB en wethouder in Dordrecht Chris van Benschop: “Strated Consulting start in week 52 met het onderzoek gericht op sociale- en zakelijke integriteit. Een uitgebreid bureauonderzoek en interviews met sleutelfiguren maakt hier deel van uit. Daarnaast wordt andere (oud-)medewerkers of personen met relevante informatie gevraagd zich te melden bij het door het onderzoeksbureau ingestelde meldpunt. Het kan daarbij zowel gaan om bevestigende als juist ontkrachtende informatie.”
Meldpunt
Meldingen kunnen worden gedaan door een bericht te sturen naar Strated Consulting via het e-mailadres: grs@stratedconsulting.nl. Dit e-mailadres is actief tot en met vrijdag 10 januari. Het onderzoeksbureau bekijkt ieder bericht nauwgezet en kan contact met de afzender(s) opnemen met het verzoek tot extra informatie of een uitnodiging voor een gesprek. Melding is volledig vrijwillig en het onderzoeksbureau werkt op basis van strikte vertrouwelijkheid.
Aanleiding
De aanleiding van het onafhankelijke onderzoek is een mail van 2 december jongstleden van een groep anonieme medewerkers van de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD) aan de gemeenteraden in de Drechtsteden. Hierin uiten zij hun zorgen over onder meer vermeende misstanden wat betreft het functioneren van de organisatie. De (oud-)medewerkers schrijven daarin: “Vriendjespolitiek lijkt diepgeworteld binnen de SDD, waar de relaties en voorkeuren van enkele invloedrijke figuren voorrang krijgen boven professionele normen en objectieve criteria. Het betreft een structurele cultuur van intimidatie, manipulatie, vriendjespolitiek en angst.”
Uitholling
Volgens de briefschrijvers heeft de SSD onder leiding van directeur David van Maanen cruciale afdelingen en projecten verloren. De afdeling Handhaving, verantwoordelijk voor het opsporen van uitkeringsfraude en zorgfraude, is grotendeels opgeheven. Het project Vermogen Buitenland, dat miljoenen euro’s aan terugvorderingen realiseerde, is verdwenen. De Landelijke Stuurgroep Interventieteam (LSI), die zeer effectief was in het terughalen van uitkeringsfraude, is opgeheven. Daarnaast is de afdeling van inkomensconsulenten eveneens verdwenen, wat een aanzienlijk verlies betekent voor de ondersteuning van burgers in financiële problemen. Daarnaast is discriminatie niet slechts een incident, maar een structureel en diepgeworteld probleem dat de cultuur en werking van de organisatie doordringt, aldus de briefschrijvers.
Waarnemend directeur
De fracties van Van Waardhuizen, DENK, Op Ons Eiland en de VSP zijn gechoqueerd door de berichtgeving omtrent de SDD en hebben artikel 39 vragen gesteld. Om het onderzoek alle ruimte te geven heeft David van Maanen besloten gedurende de looptijd van het onderzoek verlof op te nemen. Hij wordt vervangen door Guido von Grumbkow. De waarnemend algemeen directeur en secretaris stelt: “Op dit moment zijn geen van de beschuldigingen geverifieerd. U kunt zich voorstellen dat de berichtgeving een behoorlijke impact heeft op onze medewerkers. Het Dagelijks Bestuur steunt alle medewerkers en wacht het onderzoek zonder vooroordeel af. De dienstverlening van de GR Sociaal gaat onveranderd door.”