DORDRECHT – Ook Integraal KindCentrum De Repelaer aan de Standhasenstraat in het Land van Valk gaat voor een groenblauw schoolplein. Morgenmiddag mogen leerlingen, leraren, (groot)ouders en buurtbewoners mee komen denken over de plannen. (Foto: Lotti Hesper)

Ontwerpbureau Krachtgroen geeft samen met projectleider Lotti Hesper en de school een pleinworkshop met onder meer enquêtes, een beeldenbord en stoepkrijten waar groen en blauw moet komen. Hesper, die ook een groenblauw schoolplein organiseerde voor de Dordtse Vrije School: “Na de pleinworkshop komt er een voorlopig ontwerp voor het schoolplein en begroting. Daarmee gaan we fondsen werken, donaties in natura als bakstenen, een boom of regentonnen. Hulp van (groot)ouders is ook van harte welkom. Denk aan bankjes maken, stapelen van muurtjes met oude stoeptegels, planten in de grond zetten, maar ook hartige en zoete taarten die gebakken worden voor de harde werkers. Voor de uitvoering zoeken we nog een hovenier, bij voorkeur uit Dordrecht, die gewend is om bij de aanleg en in onderhoudsfase samen te werken met ouders.”

Mevrouwtje Groen en mevrouwtje Blauw

Een groenblauw schoolplein is een plein met meer beplanting en natuurelementen (groen) en minder tegels. Het heeft verschillende voordelen. Het is regenbestendig en levert een bijdrage aan waterberging (blauw). Het vergroot de biodiversiteit. En het biedt kinderen de mogelijkheid om dagelijks de natuur te beleven. De gemeente Dordrecht stimuleert vanuit de opgave Groenblauwe Stad zulke schoolpleinen en er blijkt steeds meer animo voor te zijn bij scholen. Twee juffen van De Repelaer zijn ook enthousiast. Zo enthousiast dat ze een filmpje hebben gemaakt voor de leerlingen. Daarin inspecteren ze als mevrouwtje Groen en mevrouwtje Blauw met vergrootglazen hoe groenblauw het schoolplein nu is: “Dat valt dus vies tegen. Alleen maar tegels, maar twee bomen en nauwelijks planten en beestjes.”

Geen schaduw

Ook juf Tamara is heel blij: “Het is hier nu één grote woestijn in de zomer, er is geen schaduw te vinden en het spelen is heel eenzijdig. Met die overdaad aan beeldschermen moeten kinderen weer leren om hun fantasie te gebruiken. Ik denk dat een groenblauw schoolplein daar echt toe uitnodigt.” Juf Gonda hoopt dat er wat grote boomstammen komen, dan kan er lekker geklommen en geklauterd worden of hebben de leerlingen van groep 8 een hangplek.

Wilgentunnel

Wethouder Rik van der Linden heeft de ‘groenblauwe stad’ in zijn portefeuille en komt morgenmiddag ook de aftrap. Hij spreekt de aanwezigen toe en bouwt daarna met leerlingen van Yuverta mbo en De Repelaer mee aan een wilgentunnel.