Actueel

reageer als eerstdi 19 sep 2017

Open dag op Essenhof

DORDRECHT – Na het overlijden van een dierbare komen er enorm veel vragen en keuzes af op de nabestaanden. Het zijn zaken waar je beter al vast op een minder beladen moment over nagedacht kan hebben. Een mooie gelegenheid hiervoor is de open dag van de gemeentelijke begraafplaatsen en crematorium Essenhof op zaterdag 7 oktober.

 “Heel belangrijk”, noemt Pauline Harmsen, directeur van de Essenhof, het van tevoren nadenken over de vragen en keuzes rond een uitvaart. “Het is normaal gesproken voor veel mensen een moeilijk onderwerp om over te praten. Maar het is juist goed om dit niet op een beladen moment te doen. Daarmee voorkom je dat je na het overlijden in vijf dagen tijd wordt gedwongen een heleboel beslissingen te nemen, waar je nog niet eerder over hebt gedacht. Door daar al eerder over na te denken, en het vast te laten leggen, neem je de nabestaanden een hoop zorgen in een moeilijke tijd uit handen.”

Achter de schermen

“Het doel van de open dag op 7 oktober is om zoveel mogelijk mensen te informeren over wat er allemaal mogelijk is”, vervolgt Harmsen. “Ten eerste natuurlijk de keuze tussen begraven en cremeren. Maar ook daarin zijn er weer allerlei opties. Veel mensen denken bijvoorbeeld nog steeds dat begraven veel duurder is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Vroeger kon je alleen kiezen voor een familiegraf voor een periode van dertig jaar, nu bijvoorbeeld ook voor een eenpersoonsgraf voor vijftien jaar. Maar er zijn nog diverse andere mogelijkheden. Met de renovatie van het historische deel van de begraafplaats zijn er nieuwe graflocaties bijgekomen en kan er ook gekozen worden voor wandgraven en grafkelders.” De open dag biedt ook de mogelijkheid voor een kijkje achter de schermen. “Bezoekers kunnen zien hoe een kist wordt ingevoerd in de oven. Iets wat overigens ook mogelijk is bij de daadwerkelijke crematie. We vertellen verder graag meer over de verschillende mogelijkheden van asbestemming. Daarnaast laten we de verschillende locaties zien waar de plechtigheid kan plaatsvinden en de mogelijkheden voor een samenzijn na afloop in de koffiekamer.”

Bespreekbaar maken

Hoewel de cultuur rond de uitvaart in de loop der jaren steeds opener is geworden, valt er nog best wat te verbeteren op het gebied van het bespreekbaar maken van de dood in het algemeen en de wensen rond de uitvaart in het bijzonder, stelt Harmsen. “Deze open dag vormt een mooie aanleiding om het hier, op een ontspannen manier, met familie en vrienden over te hebben.” De open dag duurt van 10.00 tot 15.00 uur. Parkeren kan, met blauwe parkeerschijf, gratis tegenover de hoofdingang aan de Nassauweg. De zalen en voorzieningen zijn toegankelijk voor mindervaliden. Bezoekers worden ontvangen in de hal van de Biesbosch Aula, het witte ronde hoofdgebouw. Van daaruit zijn er rondleidingen naar de familiekamer, het crematorium, de invoerruimte en de koffiekamer. Daar is er iets te drinken en zijn medewerkers aanwezig voor verdere uitleg en om vragen te beantwoorden. Daarnaast zijn op verzoek rondleidingen mogelijk in de Thuredrith Aula en langs bijvoorbeeld de nieuwe wandgraven of oude monumenten op de begraafplaats.

Geef een reactie