Actueel

reageer als eerstma 6 aug 2018

Opnieuw op weg naar de Synode-stad

DORDRECHT – Tosca Niterink (actrice, schrijfster), Anita Janssen (documentairemaakster) en vier andere kunstenaars, schrijvers en filmers wandelen in oktober en november langs eeuwenoude routes naar Dordrecht. Ze doen dat in het voetspoor van meer dan honderd godgeleerden die in 1618 naar Dordrecht reisden om deel te nemen aan de Synode. Onderweg fotograferen, schrijven, filmen en tekenen de kunstenaars, wat allemaal te volgen is op AlsikmaarinDordt.com.

De Europese topbijeenkomst werd vier eeuwen geleden belegd om de geschillen tussen de ‘rekkelijken’ en de ‘preciezen’ over predestinatie (voorbestemming) voor eens en altijd op te lossen. Heeft God alles al bedacht of maakt de mens nog eigen keuzes? Ze namen de tijd voor deze discussie, want ze vergaderden meer dan een half jaar.

Meelopen

Vierhonderd jaar later maken zes kunstenaars de reizen opnieuw om dit jubileum te vieren. Ze wandelen vanuit Kopenhagen, Basel, Londen en Edinburgh op zoek naar sporen uit het verleden. Exact vierhonderd jaar later komen zij aan op 11 november 2018. Er is een aantal reisverslagen bewaard gebleven. Die vormen de leidraad voor de wandelingen. Gewapend met een drone, gimbals en smartphones leggen de ‘nieuwe Synode-gangers’ hun avonturen vast. Omroep West en Rijnmond zenden er een documentaire over uit. De première van de docu AlsikmaarinDordt.com is in januari 2019 in The Movies in Dordrecht. Op 11 november om 11 over 11 is het mogelijk om de laatste kilometers mee te wandelen om zo met een grote groep aan te komen in Dordrecht. De start is in Kinderdijk en er wordt dan gezamenlijk nog 16 kilometer gewandeld. Naast Tosca Niterink en Anita Janssen leggen Yvo van der Vat (beeldend kunstenaar), Selwyn Slop (muzikant en lichttechnicus), Masja Ottenheim (tekenaar, beeldend kunstenaar en social worker) en Marco van Schaardenburgh (blogger, columnist en initiatiefnemer) een historische Synode-route af.

 

 

 

Geef een reactie