DORDRECHT – Komende zondag staat museum Huis Van Gijn in het teken van Sinterklaastradities. De winter is aangebroken in het museumhuis, wat betekent dat er van alles te zien valt rondom ijspret, de decemberfeesten en hoe jezelf warm te houden rond 1900. (Foto’s: Tomas Mutsaers )

 

Het versieren van eetbare poppen is een eeuwenoude traditie. In een workshop gaan kinderen zelf aan de slag met een grote taaitaaipop. Voor alle bezoekers is er tussen 13.00 en 15.00 uur een historische proeverij van kruidnoten (of eigenlijk pepernoten) op basis van recepten uit de 18e, 19e en begin 20e eeuw. Wie Tot en met 8 december het museumhuis bezoekt, ontdekt dat ook hier de Sint terug te vinden is. In de keuken liggen vormen waarmee vroeger traditionele lekkernijen zoals chocoladeletters, suikerbeesten en speculaas werden gemaakt. In de studeerkamer is een bijzonder stukje van de Collectie Dordrecht te zien, namelijk de tabberd en mijter van Sinterklaas. Ad Breevaart droeg dit kostuum jarenlang voor zijn rol tijdens de intocht in Dordrecht en liet ze na aan het museum. Ieder seizoen wisselen de lades in de prentenkamer van thema, ook hier wordt iets verteld over de geschiedenis van dit kinderfeest.

 

Zondag 24 november

13.00 – 15.00 uur,  Workshop taaipop versieren. Deelname 4 euro, reserveren via huisvangijn.nl.

13.00 – 15.00  uur, Historische proeverij pepernoten. Gratis.