DORDRCHT – De politie heeft tijdens een binnentreding in een woning aan de Thorbeckeweg een hennepplantage aangetroffen. De politie trof een professioneel opgezette hennepplantage en sporen van eerdere oogsten aan. De drugs en aanverwante goederen zijn direct in beslag genomen. Het pand is voor drie maanden gesloten tot maandag 3 april 2023. (Archieffoto’s: Politie Dordrecht & Stolk Fotografie)

De burgemeester wil met de sluiting van panden waar een hennepkwekerij wordt aangetroffen de openbare orde herstellen, herhaling voorkomen en het signaal afgeven dat hiertegen hard wordt opgetreden. In dezelfde woning was eind september ook al een kleine hennepkwekerij aangetroffen, nadat er een waterlekkage in de ondergelegen panden was geconstateerd. Als voor de eerste keer softdrugs in een woning wordt aangetroffen volgt een waarschuwing, tenzij sprake is van verzwarende omstandigheden. In deze woning werd een professionele hennepplantage aangetroffen die bestond uit 34 hennepplanten en 308 potten gevuld met aarde, verdeeld over drie kweekruimtes.

Professionele inrichting

De hennepkwekerij was voorzien van grow-tenten, transformators, een afzuiginstallatie, een watervat, een dompelpomp, assimilatielampen, koolstoffilters en tijdklokken. Daarnaast waren er sporen van eerdere oogsten. De burgemeester heeft vanwege deze verzwarende omstandigheden besloten de woning te sluiten voor 3 maanden. Het aanpakken van de productie en handel in verdovende middelen heeft grote prioriteit. Deze vorm van criminaliteit brengt gevaren met zich mee en werkt ondermijnende criminaliteit in de hand, zoals het witwassen van geld. Zichtbare sluitingen zijn een signaal naar drugscriminelen en buurtbewoners dat wordt opgetreden. De ervaring leert dat het leidt tot een grotere meldingsbereidheid.