DORDRECHT – In de week van de hoogbegaafdheid, van 5 tot 13 maart, start Bart Frumau-Luckman samen met ‘ex-thuiszitters’ Basiel de Gouw en Flip Van de Voort de actie ‘Past Niet!’ om aandacht te vragen voor de zo’n 15.000 Nederlandse jongeren die dagelijks thuis zitten omdat het onderwijssysteem niet bij hun past. Tijdens deze actie fietst Bart 220 kilometer via vijf steden: Den Haag, Rotterdam, Dordrecht, Den Bosch en Eindhoven. Woensdag zat hij tijdens ‘lestijd’ samen met mede-initiatiefnemers op een uitvergrote vormenstoof op het Statenplein. (Foto’s: Stolk Fotografie)
Volgens de officiële cijfers van de overheid telt Nederland zo’n 4.500 thuiszittende jongeren, maar volgens Oudervereniging Balans zijn dat er zo’n 15.000. Naar verwachting zijn veel van deze jongeren hoogbegaafd en/of hoog-sensitief. Deze thuiszitters mogen/kunnen niet naar school, omdat ze een manier van ontwikkelen en leren hebben waar het huidige schoolsysteem niet op aansluit. Dit leidt vaak tot veel frustratie, eenzaamheid, depressie of suïcidale gedachten. Jongeren verliezen vaak vertrouwen in hulpverlening, de maatschappij en zichzelf. Het blijkt voor veel van deze jongeren lastig een diploma te halen of te studeren.
Bart Frumau-Luckman, mede-initiatiefnemer van de actie, werkt bij Spirare en ziet zelf dagelijks de problematiek van deze thuiszitters. Spirare biedt sinds 2014 een ervaringsgerichte ontwikkelomgeving waar de vaak depressieve en ongelukkige jongeren weer zin in het leven terugvinden. “Er zijn ontzettend veel jongeren die thuis zitten omdat ze gewoon niet in het onderwijssysteem passen. Ik wil graag een podium geven aan deze jongeren, want die zie je normaal niet. Die zitten natuurlijk thuis”, aldus Bart.
Basiel de Gouw en Flip Van de Voort zijn samen met Frumau-Luckman mede-initiatiefnemers van ‘Past Niet!’. Zij weten uit eigen ervaring hoe belangrijk passend onderwijs kan zijn. Zij zijn onder andere verantwoordelijk voor de sociale media rondom de actie. Ook produceren ze samen een documentaire over het thema. Basiel kwam in 2013 bij Spirare en begon na zijn vertrek in 2019 een carrière als filmmaker en ademhalingscoach. Flip Van de Voort was meer dan zes jaar betrokken bij Spirare. Na zijn afscheid in december 2020 ging hij aan de slag met zijn eigen bedrijf in communicatie- en grafisch ontwerp. De initiatiefnemers roepen thuiszitters, ouders en alle betrokkenen op om de actie online te steunen. Bekijk de aankondigingsvideo op YouTube.