DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week volgde hij de gesprekken in de Drechtraad over de ambities op het gebied van woningbouw. En hij was in Kunstmin bij de feestelijke aftrap van de viering van Dordrecht 800 jaar stad.

Woensdagavond werd het startschot gegeven voor het feestjaar ‘Dordrecht 800 jaar stad’. In Kunstmin verzamelde zich een bont publiek, bestaande uit een mix van vrijwilligers, scholieren, het college, politici, bestuurders, een oud-burgemeester, vertegenwoordigers van de Dordtse ‘grachtengordel’, topambtenaren en ondernemers. Men werd er getrakteerd op een theatershow die het verleden, heden en toekomstig Dordrecht voorschotelde. Dans, zang en verhalen passeerden de revue in een eigentijdse theatervoorstelling. Dordrecht van gehucht tot een stad met rechten. Een groeiproces. En daar ging het anno nu dinsdagavond ook over in de Drechtraad.

Bouwachterstand

De groeiagenda, waarin de nadruk ligt op hoe men in Drechtstedenverband naar de toekomst kijkt. Hoopvolle ontwikkelingen voorziet men in dit regionale samenwerkingsverband. Ondernemers, onderwijs, ziekenhuis, provincie en gemeentebestuurders hebben elkaar gevonden. Zij hebben de handen ineen geslagen. Dus het was allemaal hosanna wat de klok sloeg in Papendrecht, waar de Drechtraad op deze avond bijeen was? Zoals vaak zat het venijn in de staart. Ook deze avond. Daar waar het feestvierend publiek zich in Kunstmin laafde aan het ‘jarige gevoel’, worstelt men in de Drechtraad met de achterstand in het aantal te bouwen woningen in de regio.

650 woningen per jaar

Met een ‘niet lullen maar poetsen’-speech probeerde Drechtstedenbestuurder Trudy Baggerman de Drechtraad te enthousiasmeren. De gepresenteerde woningbouwcijfers spreken voor zich. Het gat tussen bouwambitie en realiteit is groot. Erg groot. Daar waar men ergens in 2030 volgens de groeiambitie zo’n 25.000 nieuwe woningen in de regio gerealiseerd moet hebben om het toekomstige, gewenste en economisch noodzakelijke inwonersaantal te huisvesten, loopt de realiteit hier hopeloos op achter. Jazeker, bouwen doet men wel, maar met een gemiddelde van zo’n 650 woningen per jaar over de afgelopen vier jaar heeft men nog ongeveer 33,5 jaar nodig om de groeiambitie waar te maken.

Vakmensen

Natuurlijk zijn daar verklaringen voor. De economische dip, milieurestricties, wet- en regelgeving. Maar ook de vraag waar we gaan bouwen en of we polders gaan opofferen. De Dordtse polders, zo werd deze week duidelijk, hebben geen natuurhistorisch beschermende status. En in de Alblasserwaard zit men ook niet echt te springen om gebieden op te offeren voor woningbouw. Het kiezen of delen-dilemma speelt voor de zeven lidgemeenten van de Drechtsteden. Toch er zal gebouwd moeten worden. Er ligt een provinciale taakstelling. De regio moet ook bouwen om vakmensen aan te trekken die broodnodig zijn voor de Dordtse maritieme maakindustrie. Die moet je huisvesten en behouden. De ambitieschoen wringt.

Groot issue

Dus suggereerde een de door het ministerie van Binnenlandse Zaken ingehuurde adviseur een escape. Er kan sneller worden gebouwd wanneer we gewoon een aantal woningbouweisen minder streng  gaan hanteren. Minder zwaar tillen aan de ecologische woningbouwhype maakt versneld bouwen makkelijker en zo kunnen we een beetje van de achterstand inlopen. Landelijk is er al een achterstand van ongeveer 300.000 woningen. Huisvesting is momenteel een groot issue. Onder jongeren is er sprake van een groeiende groep van dak- en thuislozen. In het segment sociale huurwoningen is er geen groei. Er is zelfs een relatieve afname van beschikbare sociale huurwoningen. En de noodzakelijke vakmensen voor de maritieme maakindustrie voor de Drechtsteden vind je, denk ik, niet terug in het bovenmodale woningsegment. Misschien moeten de Drechtsteden op dit onderdeel de ambities gaan bijstellen. Bouwen voor de mensen die er al wonen én voor de mensen die nodig zijn.

 

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag ontvangt Ben Corino als hoofdgast in Studio De Witt Casper Markesteijn (1946), geboren en getogen Dordtenaar en neerlandicus. Hij heeft een eigen tekstbureau, Hollands Peil. Zijn werkzaamheden: schrijven, redigeren, corrigeren, workshops, recenseren en jureren voor literaire prijzen. Verder treedt hij op als interviewer, dagvoorzitter en houdt hij zich bezig met bijspijkercursussen Nederlands en andere vakken. Hij geeft lezingen op het gebied van taal, (jeugd)literatuur, didactiek en taalkunde. Kortom, een Nederlandse taal duizendpoot.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteit van deze week uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aandacht voor de aftrap van de viering ‘Dordrecht 800 jaar stad’. Casper Markesteijn is tevens de Dichter van Dienst.

In het derde uur aan de Politieke Stamtafel aandacht voor de politiek uit Dordrecht en de Drechtsteden.