DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag van de (politieke) actualiteit in Dordrecht en de Drechtsteden. Deze keer, woensdag 27 april, doet hij verslag van de kinnesinne over een goed idee tussen verschillende politieke partijen. 

De komkommertijd is aangebroken, ook in de politiek. Speldenprikken worden er nog wel uitgedeeld. Zo trad onlangs de VSP in het nieuws met het idee van de introductie van een Knarrenhof in Dordrecht. Verwonderlijk nou nee. Deze partij heet immers niet voor niets de Verenigde Senioren Partij. Dus denk je om en kom je op voor de belangen van de senioren van de Dordrecht. Niet dat het idee van de Knarrenhof nieuw is. Eigenlijk is het een voorzetting van het idee van de hofjes van vroeger maar dan eigentijds. Een soort van commune maar dan niet in de ruimste zin zoals wij de communes uit de jaren zestig kennen maar een gemeenschap van mensen van diverse leeftijdsgroepen die bijdragen in de vorm van hulp en ondersteuning aan elkaar. De leeftijden, je denkt door de naam in eerste instantie aan ouderen, kunnen variëren van redelijk jong tot oud.

Levensbestendige woonvorm

Een soort leeftijd bestendige woonvorm. Dit idee heeft de VSP opgepikt, in den lande zijn er al diverse voorbeelden van tot stand gekomen Knarrenhofjes. En die functioneren daar prima. Het idee van de VSP om deze Knarren commune woonvorm ook naar Dordrecht te halen is niet verkeerd. Maar zoals dat gaat wanneer je de publiciteit zoekt: er zijn altijd partijen die een succesverhaal ruiken en claimen dat zij er ooit al mee op de proppen zijn gekomen. Want stel je voor dat de VSP met dit initiatiefvoorstel zal scoren…. Nee het voorstel van de VSP is niet uniek maar is wel het eerste initiatiefvoorstel dat ingebracht wordt. En ja Gewoon Dordt heeft het ooit ergens in 2019 gehad over woonvormen op maat maar niet concreet over het Knarrenhof. En CDA-er Jan van Dam Timmers is vooral benieuwd naar de financiële onderbouwing van het voorstel en wijst er ook op dat het idee niet nieuw is.

Knarrenhof

Maar daar gaat het toch allemaal niet om. Nieuw of niet nieuw en een financiële onderbouwing is toch gewoon vanzelfsprekend lijkt mij. Het komt allemaal over als misplaatste kinnesinne. De ander een succesje met een initiatief voorstel te gunnen; het lijkt mij dat iedere partij in de gemeenteraad erbij gebaat is dat de diverse bevolkingsgroepen in de stad goed gehuisvest worden. De doorstroom van ouderen naar een passende woonvorm wordt gestimuleerd wordt door een Knarrenhof in onze stad te creëren. Het zal de gemiddelde burger een worst wezen wie het bedacht heeft als het er eenmaal staat.

Probleem

Tja, rond verkiezingstijd mag het opspelen maar nu amper een paar maanden na de verkiezingen! Want problemen rond het geringe aanbod van huisvesting in de sociale sector zijn groot. Ondanks de drive van minister de Jonge duiden de signalen erop dat hij met zijn voortvarende aanpak van het probleem dreigt te verzanden door allerlei beperkingen die hij in het veld tegenkomt. Overigens lijkt mij de commune gedachte van het Knarrenhofje realistisch en steekhoudend en relatief gemakkelijk te integreren in bestaande renovatiewijken. En voor de kinnesinne politici kunnen we misschien ergens een Knorrenhofje creëren.