DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Het overlijden van oud-burgemeester Dick Corporaal van Zwijndrecht leidde tot een bespiegeling over diens pleidooi voor regionale samenwerking.
Vorige week overleed CDA-er Dick Corporaal, oud-burgemeester van Zwijndrecht (1991-2001), enkele dagen voordat hij 83 jaar zou worden. Corporaal liet zich tijdens zijn ambtsperiode kennen als een burgervader, waarvan er niet dertien in het dozijn gaan. Standvastig, sociaal bewogen en maatschappelijk betrokken. Zo betrok hij een woning naast de moskee en gaf daarmee een signaal af. In de jaren negentig dobberde in deze regio ook een asielzoekersopvangboot rond. Tegenstand van deze opvangvoorziening was er zeker. De Centrum Democraten, die in de Zwijndrechtse gemeenteraad zaten, waren faliekant tegen. Tegen nieuwkomers en bang voor wat de gemeente allemaal te wachten stond. Corporaal vond het een maatschappelijke plicht voor zijn gemeente om deze voorziening te bieden. Voor drie jaar sprak hij af met het COA. En zo geschiedde. Toen het COA later om een verlenging van de ligduur vroeg, weigerde hij dit. Drie jaar was de afspraak, en daar hield hij zich aan. Dit kenmerkte Corporaal, een man van zijn woord. De asielzoekersboot verkaste vervolgens naar Dordrecht.
Samenwerking
Corporaal had ook oog voor de bestuurlijke realiteit. Eind jaren negentig was hij al van mening dat de kleine bestuurlijke schaal van zijn gemeente aan toekomstbestendigheid zou gaan inleveren. Een fusie van Hendrik-Ido-Ambacht met Zwijndrecht en Heerjansdam tot een nieuwe gemeente Zwijndrechtse Waard achtte hij een reële optie. Heerjansdam en Zwijndrecht hebben elkaar uiteindelijk gevonden. Maar ook de samenwerking van de gemeenten in de Drechtstedenregio kreeg vorm. Met een dagelijks bestuur en de Drechtraad. Die Drechtraad heeft iets van een Europees Parlement, met vertegenwoordigers van de partijen uit de gemeenteraden. Met verschillende politieke kleurschakeringen die een controlerende functie hebben op het dagelijks bestuur. In de geest van Corporaal en oud-burgemeester Bandell werd in de loop der jaren de samenwerking gezocht. En op onderdelen ook gevonden. Met name in het Sociaal Domein. Het functioneren van de gezamenlijke Sociale Dienst wordt landelijk als voorbeeld gezien.
Beschamend
Ondertussen deden de lokale partijen hun intrede in de politiek en profileerden zij zich als de ware vertegenwoordigers van de inwoners. De landelijke politieke partijen hadden het verbruid. Dit werd zichtbaar in de gemeenteraden. Ook in de Drechtraad. Deze partijen manifesteerden zich als de ware hoeders van het eigen gemeentebelang. Alsof de lokale afdelingen van de landelijke partijen niet voor dit belang staan. Na het vertrek van de Dordtse burgemeester en voorzitter van de Drechtraad Arno Brok naar Friesland ging er een andere wind waaien binnen de samenwerking in de Drechtsteden. De samenwerkingsvorm was aan een verandering toe, vond interim-burgemeester Peter van der Velden en vindt ook de huidige voorzitter Wouter Kolff. Dit werd nog eens pijnlijk duidelijk in de manier waarop het dagelijks bestuur opereerde toen zij een bezuinigingsvoorstel van vijf miljoen euro op het Sociaal Domein aan de Drechtraad voorlegde en de individuele portefeuillehouders er direct publiekelijk afstand van namen. Beschamend en schandalig, noemde voorzitter Kolff het handelen van de bestuurders. Raadslid Merx (VVD) was van mening dat het bestuur met dit bestuurlijke gedrag de eer aan zichzelf had moeten houden.
Afbrokkeling
In het radioprogramma Studio De Witt lieten raadsleden Kruger (GroenLinks) en Van Verk (PvdA) zich somber uit over de toekomst en het functioneren van de Drechtraad in haar huidige vorm. Bestuurlijke schaalvergroting onder één bestuur, zoals Corporaal dit al eerder zag, in plaats van de huidige bestuurlijke lappendeken lijkt volgens hen meer voor de hand te liggen dan de afbrokkeling die nu plaatsvindt. Of iedere gemeente moet maar zijn eigen weg gaan en belang volgen, vinden zij. Duidelijkheid op niet al te lange termijn is vereist. Om te beginnen met een echt representatief bestuur, in plaats van alleen mannen uit de conservatieve christelijke hoek en slechts één vrouw.
Deze week in Studio De Witt
Zaterdag 9 november is Arie de Geus de hoofdgast bij Studio De Witt. Veel Dordtenaren kennen hem als de man van Winkelcentrum Sterrenburg. Sinds 1973 is Arie de Geus daarbij betrokken. Met zijn vrouw runde hij de Kadoboetiek MicMac. Na tien jaar had de Dordtenaar het wel gezien en ging op zoek naar iets anders. Hij ging van eigenaar van een sportwinkel en voorzitter van de tennisclub naar vertegenwoordiger van de winkeliers in Sterrenburg. Hij was nadrukkelijk betrokken bij de verbouwingen van het winkelcentrum. In 2016 zette hij op 76-jarige leeftijd een punt achter zijn werkzaamheden. Met De Geus praat Ben Corino in deze uitzending over zijn verbondenheid met het winkelcentrum en de wijk.
In het tweede uur is er de aandacht voor het nieuws uit de Dordrecht en de Drechtsteden. Dichter van Dienst is Kees Klok
Aan de Politieke stamtafel in het derde uur aandacht voor politieke onderwerpen die in de Dordtse en Drechtstedenpolitiek aan de orde zijn.
Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtsatd FM.