DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over de houdbaarheidsdatum van politieke afspraken, over Hanneken van Dordt en (het gebrek aan) vertier voor jongeren in Dordrecht. 

Ruimtegebrek om te bouwen? Ruimtegebrek om grote evenementen een plek te geven? Het houdt de politiek wel bezig. Voor het realiseren van het ‘wet & wild waterpark’ aan de Wantij-oever werd vorige week door de gemeenteraad het licht op groen gezet.

Nieuwe plannen

Het stadsstrand komt ter hoogte van Kinepolis en de huidige parkeergarage, net als een zwemgedeelte. Om het project vorm te geven moeten er keuzes worden gemaakt, zegt wethouder Maarten Burggraaf. Het amendement A7A uit 2020, waarin een aantal ligplaatsen voor historische binnenvaartschepen van de Stichting Leefwerf De Biesbosch veilig werden gesteld, werd door de huidige gemeenteraad ondergeschikt gemaakt aan de nieuwe plannen. Unaniem stond de oude gemeenteraad achter dit amendement. Met een memo, daags voor de raadsvergadering vorige week dinsdag, werd de raad door de wethouder bijgepraat.

Beperkte houdbaarheidsdatum

Een beetje laat, maar blijkbaar niet te laat om alle neuzen van de volksvertegenwoordigers de kant van de nieuwe plannen op gericht te krijgen. Ja, er was nog wel wat verbaal gespartel. Margret Stolk (VSP) vond het terzijde schuiven van het aangenomen amendement schadelijk voor de politieke beeldvorming. Maar toch ook de VSP stemde in met de nieuwe plannen. Ongetwijfeld zal er wel iets bedacht en gevonden worden door de drijvende krachten achter dit maritieme historische pareltje, dat ook een ode is aan de binnenvaart. Wel is het voor de zoveelste keer slikken dat een gegeven woord in de politiek een beperkte houdbaarheidsdatum heeft.

Hanneken

Wat het plan betreft ziet er het op zich echt niet verkeerd uit en er is zelfs ruimte voor het beeld Hanneken van Dordt. De meerderheid van de gemeenteraad stemde in met de motie van Gewoon Dordt om haar nu eindelijk eens een plek te geven. Keuzes maken en duidelijk zijn in keuzes die gemaakt worden. Het doet denken aan gelijk hebben en gelijk krijgen, wanneer het gaat om de stad aantrekkelijker te maken voor de jonge Dordtenaren.

Saai voor jongeren

Dordrecht, een mooie stad, maar zet vooral in op de portemonnee-Dordtenaren en dagjesmensen die wat te besteden hebben. Vooral in de interessesfeer van de gepolijste culturele dingen en vermaak waarmee de stad zich zelf als evenementenstad ziet en neerzet voor de buitenwacht. Niets verkeerd aan, maar voor de jongeren ligt het gewoon anders. Die willen ook vertier in hun eigen stad en niet richting Rotterdam of Breda verdreven worden om zich daar te gaan vermaken. Voor hen is Dordrecht saai. Weg Dancetour op Koningsdag, niet echt veel avondvertier voor hen in de binnenstad. Wat door de beleidsmakers en politiek vaak met de mond beleden wordt, zien we voor de doelgroep jonge Dordtenaren maar bitter weinig in de praktijk gerealiseerd worden.

Waar een wil is…

Eerlijk is eerlijk, het moet gezegd worden, dat de alweer wat oudere jongere Rolin den Heijer van de VVD een lans breekt om de stad ook aantrekkelijk te maken voor de jongeren. Maar ook GL, VSP, Fractie van Waardhuizen, PvdA, Beter Voor Dordt, Forum voor Democratie en Op Ons Eiland beginnen zich nu zorgen te maken over het verdwijnen van evenementen voor jongeren. Je zou zeggen: waar een wil is, is een weg. Maar is die wil er echt wel op het Stadskantoor? Eerst maar een schilderij aankopen voor het Dordrechts Museum.

Meer actualiteiten en politiek in Studio De Witt

Meer lokale en regionale politiek en actualiteiten komen iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur aan bod in Studio De Witt op Drechtstad FM (95.7 FM en via www.rtvdordrecht.nl/radio). In het eerste uur van de uitzending bespreekt Ben Corino met diverse betrokkenen de actualiteiten. Het uur wordt afgesloten door de Dichter van Dienst. In het tweede uur gaat Corino uitgebreid in gesprek met een hoofdgast. In het derde uur wordt aan de Politieke Stamtafel door betrokkenen gepraat over actuele/politieke zaken.