Actueel

reageer als eerstvr 19 nov 2021

Politiek Gezien: beter voor, gewoon of pro Dordt?

DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week een eerste vooruitblik op de gemeenteraadsverkiezingen. En een terugblik op alle opstappers en afsplitsers in de afgelopen vier jaar.

In de Tweede kamer, op het werk bij de koffieautomaat en in de huiskamer heeft iedereen een mening over de ‘to be or not to be 2G’-discussie. Over coronavaccinatie en het wel of geen toegang hebben tot publieke voorzieningen. Van genuanceerdheid tot onbegrip. Voor, tegens. We doen aan verklaren, duiden en complotdenken, zoals ‘De overheid doet een greep naar de totale controle over het volk’. Bij dit laatste plaats ik mijn kanttekeningen. Grotendeels leven we al in een controlemaatschappij, de pandemie als excuus is hier niet voor nodig. Het ontkennen van de pandemie, de ernst ervan en de discussies in de welles-nietes -sfeer is meer waar we ons zorgen over moeten maken.

Lekke roeiboot

We maken een tijd door van de Pro’s en Contra’s. Een maatschappelijke tweedeling tekent zich af. Geen oog en oor hebben voor wat de ander beweegt, leidt tot een loopgravenoorlog. Het klopt dat de coronamaatregelen niet altijd tot duidelijkheid  leiden. Ze zijn soms wispelturig van aard. Rutte en de Jonge wekken de schijn te roeien met een lekke politieke roeiboot. En vanaf de oever worden ze belaagd door de pestjochies Wilders en Baudet die met stenen naar het bootje gooien. Een spel, een politiek spelletje waar de ernst van de pandemie ondergeschikt aan is.

Lijsttrekkers

Tegen dit decor van coronarampspoed ontgaat het menigeen dat de gemeenteraadsverkiezingen aanstaande zijn. Op 17 maart 2022 mogen we weer naar de stembus. En zoals het er nu uitziet, valt er straks heel wat te kiezen. Uiteraard doen de meeste afdelingen van de landelijke partijen straks mee. Er zijn al lijstrekkers van de zittende partijen bekend. Maarten Burggraaf (VVD), Peter Heijkoop (CDA), Ronald Portier (SP), Margret Stolk (VSP), Rik van der Linden (CU/SGP), Wouter van der Spoel (PvdA), Chris van Benschop (GL) en gisteren maakte Beter Voor Dordt bekend met David Schalken op nummer 1 de verkiezingen in te gaan. Nieuwkomer Partij voor de Dieren heeft in Pieter Groenewege zijn lijsttrekker. D66 mag niet meedoen van het landelijk bestuur van de partij. Binnen de afdeling van de lokale partij en fractie kon men de afgelopen vier jaar de botsende opgezwollen ego’s niet in bedwang houden. Geesten binnen de lokale afdeling bedachten een nieuwe variant om het progressieve sociaal-liberaal gedachtegoed in de Dordtse politiek toch terug te laten keren in de vorm van een lokale partij. Met ProDordt hopen zij, met nieuwe gezichten, straks op de kieslijst te staan. Oud-D66-voorzitter Simone Filippini, één van de initiatiefnemers, stelt dat de lokale politiek het dichtst bij de mensen staat. Meer dan de Europese en landelijke politiek.

Afsplitsers

Met haar nieuwe partij voegt Fillippini zich bij het rijtje lokale partijen met Dordt in de naam. Beter Voor Dordt, Gewoon Dordt en nu ProDordt. Nu is het natuurlijk een trend dat politici tegenwoordig makkelijk van partij wisselen. Zo was ooit Irene Koene fractievoorzitter en later fractielid van de VVD. Bij de laatste verkiezingen stapte zij uit de partij en richtte Gewoon Dordt op. Mede-fractielid Ronald van der Klaauw stapte niet zo lang geleden uit Beter Voor Dordt en sloot zich aan bij Gewoon Dordt. Ineke de Jager stapte uit de SP en werd Fractie Jager. De zeven leden tellende huidige Fractie Nijhof stapte een aantal maanden geleden uit Beter voor Dordt en ging onder de tijdelijke nieuwe naam verder. De komende maanden mogen zij ons duidelijk maken waar zij voor staan en waar zij de afgelopen vier jaar voor welk Dordts belang hebben gestaan. Dordts Belang, een naam voor de volgende afsplitsers? Politiek bedrijven…het blijft betrokken mensenwerk en belangen afwegen. Kritische keuzes maken ook.

Deze week in Studio De Witt

Iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur is Studio De Witt te horen op Drechtstad FM en Papendrecht FM. Ben Corino behandelt in het eerste uur de actualiteiten. Dat uur wordt afgesloten door de Dichter van Dienst. Deze week is dit Juno. In het tweede uur staat een hoofdgast centraal. Deze zaterdag is dat Leon Vlemmings, innovatiemanager van FC Dordrecht. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks tot Johan de Witt over een actueel thema.

Geef een antwoord