DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de lokale en regionale (politieke) actualiteit. Deze week over de situatie in de zorg en het meningencircus waarin we zijn beland.

Afgelopen week werden we verrast met een nieuwe coronamutant. Dit keer uit zuidelijk Afrika. Verrassend? Nee, niet echt. Het gemuteerde virus is steeds weer net een tikkeltje anders dan het origineel waar het allemaal mee begon.

Gladiatoren

We weten allemaal van de noodsituaties in de ziekenhuizen. Het Dordtse Albert Schweitzer ziekenhuis heeft een triage-commissie in het leven geroepen. Een soort wik en weeg-commissie met inhoudelijk deskundige mensen die moeten gaan bepalen wie er waar en voor welke behandeling in aanmerking komen. Wel of geen opname, wel of geen uitgestelde operatie. Dat het niet anders kan, begrijp ik. Wel doet het mij denken aan hoe ooit Romeinse keizers in het Colosseum het lot bepaalden van de strijdende gladiatoren. Met de duim omhoog of omlaag. Het verschil tussen leven en dood.

Dubbele diensten

Onze gezondheidszorg kraakt en piept onder het pandemisch virusgeweld. Huisartsen die ten einde raad zijn. De thuiszorg die het werk niet meer aankan. Thuiszorgmedewerkers die bij uitval van collega’s noodgedwongen dubbele diensten voor hun rekening nemen. Stel je voor: ’s morgens om zeven uur op pad gegaan om je ronde te maken en dan in de loop van de dag te horen krijgen dat een collega de avonddienst niet kan draaien. Een vervanger is er niet. Hup, gaat de knop om en draai je aansluitend op dagdienst de avonddienst. Want de cliënt/patiënt laat je niet in de steek. Van zeven ’s morgens tot middernacht in touw. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen.

Frustratie

Door onderbezetting zijn we in een situatie beland dat afgesproken zorg niet meer altijd geleverd kan worden. Noodgedwongen maakt men keuzes. Wat wel en wat niet? Wie wel en wie niet? En hoe leg je dit uit aan bijvoorbeeld dementerende cliënten? Niet dus. Het is ook niet uit te leggen waarom zij minder zorg krijgen. De frustratie niet te kunnen bieden wat echt nodig is. En dan de toenemende druk op de mantelzorgers. Zij moeten inspringen in de gaten die de thuiszorg, noodgedwongen, laat vallen. Ook bij hen is de rek er uit. Al veel langer trouwens.

Schofferen

De coronacrisis is de ontmaskering van de organisatiegraad van de Nederlandse gezondheidszorg. Die is niet opgewassen tegen een pandemie van deze omvang en duur. Natuurlijk wijzen we naar het demissionair kabinet, de politiek, de zorgverzekeraars de afzonderlijke politieke partijen. We zoeken naar schuldigen en lezen beschuldigende en schofferende reacties op Twitter. Ook Dordtse gemeenteraadsleden houden zich hiermee bezig. Bijvoorbeeld het PVV-raadslid Dan van Leeuwen. Driftig reweet hij de anti-vax-tweets van anderen. Wel met gesloten vizier. Maar ook de met open vizier twitterende Dordtse VVD’er John van der Net. Die is helemaal klaar met de anti-vaxxers. Van der Net schuwt niet om ongenuanceerde en provocerende twitterberichten de wereld in te sturen.

Ontwrichting

Dragen al die spraakmakend geventileerde meningen bij om de pandemie onder controle te krijgen? Niet voor de werkers op de ic’s, op de verpleegafdelingen, in de thuiszorg en verpleeghuizen en de huisartsen. Ook niet voor de patiënten voor wie het triageduimpje omlaag gaat en langer moeten wachten op een operatie. De enige echte vijand, zo luidt terecht de boodschap van de Dordtse burgemeester Kolff, is het virus en de maatschappelijke ontwrichting.

Betweters

De werkers in de zorg doen niet aan lullen, maar wel aan poetsen tegen beter weten in. En daar kunnen alle betweters, ook de zich alsmaar te pas en te onpas ventilerende politici, een voorbeeld aannemen. En het virus? Dat muteert ondertussen gewoon stoïcijns voort.

Deze week in Studio De Witt

Iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur is Studio De Witt te horen op Drechtstad FM en Papendrecht FM. Ben Corino behandelt in het eerste uur de actualiteiten. Dat uur wordt afgesloten door de Dichter van Dienst. Deze week is dat Peter M. van der Linden. In het tweede uur staat een hoofdgast centraal. Deze week is dat Julia Teekens, initiatiefnemer van het Meldpunt Straatintimidatie. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks tot Johan de Witt over een actueel thema.