DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de (politieke) actualiteit in Dordrecht en Drechtsteden. Met deze week bomen in de hoofdrol. 

Bomenkap en gemeentelijk beleidsbelang staan op gespannen voet met elkaar. Denk aan de Zeedijk, waar al een flink aantal bomen is gekapt en er nog vele volgen. In dit geval zijn er drie instanties bij betrokken: het Waterschap, de gemeente en de Provincie. Dat maakt het er niet eenvoudiger op. De partijen wijzen naar elkaar en naar het algemeen belang. Wat dat nu voor de burger is, laat zich niet altijd goed beoordelen.

In de weg

Dat weten we ook van de discussie rond de bomen bij het Wantij. Zijn plannen van een projectontwikkelaar altijd een algemeen belang? Het bouwen en ontwikkelen van projecten vergt ruimte en een boom kan soms ‘hinderlijk’ in de weg staan. Een voorbeeld is ook de honderd jaar oude moerascipres aan de Sluisweg. Die moest plaatsmaken voor de woningbouwplannen van projectontwikkelaar Van Pelt. Bezwaren tegen de kap van de boom werden door de rechter van tafel geveegd. Het ‘maatschappelijk belang woog zwaarder’.

(Foto: Thymen Stolk)

Niet ziek

Dan weer de vraag of de achtendertig bomen aan de Stadspolderring gekapt moeten worden. Hun lot lijkt bezegeld. De wijk Stadspolders werd gebouwd in een polder. Verzakking van de grond maakte dat de straten moesten worden opgehoogd in de loop der tijd. Geeft wat ongemak en maakt dat de bomen nu in een soort geul zijn komen te staan. Wanneer het flink regent, blijft het water in die geul. De wortels zoeken ruimte die er niet meer is. De bomen zijn niet ziek. Doordat het gebied op de schop gaat, moeten ze wel wijken. Daar werd in de afgelopen week in de gemeenteraadscommissie over gesproken.

Kostenplaatje

Ingrid Klein-Hendriks van de CU/SGP liet zich gelden als een warme pleitbezorgster voor het behoud van de bomen. Ze zag zelfs mogelijkheden om de bomen te verplaatsen met een speciale tiltechniek, waarbij de boom uit de grond wordt getild. Waar natuurlijk wel een kostenplaatje aan vast zit. Maar in haar ogen is het geld en de moeite waard om de veertig jaar oude bomen op deze manier te sparen. GroenLinkser David Timmer stelde dat in Dordrecht de bomen wel heel gemakkelijk aan het kortste eind trekken. Theo Oostenrijk (CDA), ook bekend als een warm bomenpleitbezorger, denkt er dit keer wat anders over. Bomen die tegen de drukke weg staan, wat de Stadspolderring is, laten zich niet zo makkelijk verplaatsen volgens hem. Hij ziet dan ook geen andere oplossing dan de kap ervan.

Bomenridders

Daar waar woonwijken verrijzen, is het ondergronds een drukte van belang. Bekabeling, riolering en andere voorzieningen maken dat het ondergronds een wirwar is. Woningen, woningbouw, parkeervoorzieningen en wegen hebben prioriteit. Sympathieke, maar voor projectontwikkelaars en de gemeente lastige actiegroepen, zoals de stichting Wantij of de recent in het leven geroepen ‘Bomenridders’, komen op voor de bomen en het milieu. Ook binnen de politiek is dit onderwerp een issue. Dat ervaart en ziet wethouder Marco Stam ook. Daarom komt hij, niet zonder druk van de gemeenteraad, binnenkort met een bomenbeleidsnotitie. Het is de bedoeling dat de bomen op het Eiland van Dordrecht in kaart gebracht gaan worden en wat de toegevoegde monumentale waarde van een boom is.

Weerbarstig

De Stadspolderring-bomen gaan sneuvelen. Het is een kosten-batenafweging. Maar de beleidsnotitie moet er wel toe bijdragen dat het rücksichtslos kappen van bomen een halt wordt toegeroepen. Bomen zijn ook onderdeel van het algemeen maatschappelijk en leefbaarheidsbelang, is de mening van de raad. Nu nog de toepassing ervan in de weerbarstige praktijk van het algemeen belang versus het belang van de projectontwikkelaar.

Deze week in Studio De Witt

De ‘hoofdgast’ die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio De Witt is Molen Kyck over den Dyck, vertegenwoordigd door een bestuurslid/molenaar. De Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit, is Jan van der Geer. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks tot Johan de Witt over een actueel thema.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op (onder meer) Drechtstad FM.