Actueel

reageer als eerstvr 4 mei 2018

Politiek Gezien: de broedende formatiekip

DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over het ei dat de formatiekip, toepasselijk in mei, heeft gelegd. Eind deze maand kunnen wij allen het nieuwe coalitieakkoordkuiken aanschouwen, verwacht Corino.

Behoudens een enkel persbericht, perscommuniqué is een veel gebruikt woord in dergelijke situaties, heerst er stilte rondom de Dordtse formateurstafel. Er was wel een verrassing vorige week te melden. Marco Stam, de nummer twee van de kieslijst en fractielid van Beter Voor Dordt, kreeg een telefoontje waarin hij werd uitgenodigd om als kandidaatwethouder bij te schuiven aan de formatietafel.

Stam was al sinds juni 2015 namens BVD lid van de gemeenteraad. Het vermoedelijke rijtje kandidaat-wethouders is nu bekend. Deels oude wijn, met Peter Heijkoop (CDA), Rik van der Linden (CU/SGP) en Piet Sleeking (BVD). Maarten Burggraaf (VVD) en Marco Stam zijn dan de frisse ‘nieuwelingen’ die de nieuwe collegewijn een toegevoegde smaak gaan bieden. Het is aan de kenners en de consumenten om de nieuwe smaak straks te beoordelen. Maar het zijn uiteindelijk toch de zelfde partijen in het nieuwe college. Oude wijn in een nieuwe zak dus.

Volgende week gaan de formatiepartijen het gesprek aan met alle partijen in de raad . Zij doen dit om hun punten voor een coalitieakkoord te toetsen. Ook doen zij dit met, zoals zij dit noemen, de strategische partners uit het veld. Wie dit nu precies zijn, vertelt het communiqué niet. Wel dat zij uitgenodigd zijn op basis van hun expertise en deskundigheid. Maar goed, er lijkt schot te komen in het formatieproces en een broedende kip moet je niet storen. Hoewel Kevin Noels van D66 al eerder te kennen had gegeven dat hij best wel meer transparantie van de broedende formatiekip had verwacht. Wat formateur Peter van der Velden met een kwinkslag pareerde. Hij kon de gretigheid van deze nieuweling wel waarderen.

Van de vertrekkende wethouders was Rinette Reynvaan de eerste die al elders aan de slag gaat. Zij is vanaf 7 mei waarnemend burgemeester van de fusiegemeente Giessenlanden die per 1 januari 2019 weer een herindeling staat te wachten. Zij wordt daarmee de eerste BVD-bestuurder die het tot een burgemeestersbenoeming weet te schoppen. Maar Giessenlanden haalt met Reynvaan een burgemeester binnen die wij in Dordrecht hebben zien groeien in haar rol als wethouder en bestuurder. Wat beslist geen vanzelfsprekendheid is. De pluchezetel van de bestuurder is niet voor iedereen weggelegd, zo zagen wij door de jaren heen.

Maar terugkomend op de Dordtse broedende formatiekip: als het goed is, zal het ei ergens eind mei uitkomen en kunnen wij allen het nieuwe coalitieakkoordkuiken aanschouwen. Tot dan blijft het rustig, verwacht ik.

Deze week in Studio De Witt

Dennis van Buuren is het prototype van een jonge Dordtse ondernemer. Hij had het lef om, ondanks zijn jonge leeftijd van 20 jaar, de gerenommeerde Dordtse horecagelegenheid Visser’s Poffertjes nieuw leven in te blazen. Hij ging slagvaardig aan het werk. Het pand werd onderhanden genomen. Het behield zijn kenmerken, maar transformeerde toch tot een eigentijds etablissement. Een jaar verder blijkt Dennis op de goede weg te zijn. In tegenstelling tot het verleden, waar alles al jaren het volgens hetzelfde concept verliep, is er zichtbaar nieuw elan waarneembaar. Nieuwe activiteiten zoals live muziek, een veranderde spijskaart en diverse bijeenkomsten maken Visser’s tot een bruisende gelegenheid. Met Dennis van Buuren gaat Ben Corino het gesprek aan over zijn ondernemerszin, waarom hij ervoor koos om zijn energie te steken in een Dordtse bruine kroeg én over door Dennis ingediende muziekplaylist voor deze uitzending.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Met deze week onder andere aandacht voor de deze week door de Israëlische ambassadeur geopende expositie Sebanjah in de Wilhelminakerk. Ook is er aandacht voor de 4 mei dodenherdenking. Dichter van dienst is de Dordtse dichter Peter M. van der Linden.

Studio De Witt is van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.

 

Geef een reactie