DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de (politieke) actualiteiten in Dordrecht en Drechtsteden. Deze week over het grote aantal burgemeestersvacatures dat in de regio open staat. Recent kwam daar de post in Zwijndrecht bij.

Het was een week van onverwachtse wendingen of mededelingen. Zo liet Zwijndrechtse burgemeester Hein van der Loo weten dat hij zijn termijn als burgervader niet gaat uitdienen. Hij verruilt Zwijndrecht voor Almere, een gemeente met 220.000 inwoners.

Ambities

Van der Loo, een ‘zij-instromer’ vanuit de bankierswereld, leerde in Zwijndrecht de kneepjes van het burgemeesterschap. En had het er zeker naar zijn zin. Met zijn 51 jaar nog best vervuld van ambities, toen de vacature in Almere langs kwam. Een mooie uitdaging die hij niet zomaar wilde laten passeren. Niet geschoten is altijd mis, moet zijn gedachte zijn geweest en tot zijn verrassing zag men het in Almere wel in hem zitten. En niet ten onrechte, denk ik. In de drie jaar Zwijndrecht profileerde Van der Loo zich als een betrokken en actieve burgemeester die zich ook actief inzette voor de samenwerking binnen de Drechtsteden nieuwe stijl.

Hein van der Loo. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

Waarnemers

Uiteraard jammer voor de inwoners van Zwijndrecht en het gemeentebestuur, dat nu wederom op zoek moeten naar een nieuwe burgemeester. Overigens een ambt dat steeds minder in trek lijkt te zijn, gelet op de vele waarnemende burgemeesters in Zuid-Holland die tijdelijk de opengevallen plekken moeten invullen. Een probleem waar de Commissaris van de Koning handen en voeten aan moet geven. Zo werd in onze regio Jan Heijkoop, die burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht was, er aansluitend waarnemend burgemeester, nadat hij met pensioen was gegaan. Daarnaast gaat hij de vertrekkende burgemeester van Alblasserdam, Jaap Paans, vervangen als waarnemend burgemeester. Een echte multitasker mag je de bestuurlijk ervaren Jan Heijkoop best wel noemen.

Bekroning

Overigens zien we het ook in de Hoeksche Waard, Barendrecht en Ridderkerk, en ongetwijfeld sluit Zwijndrecht zich aan in het rijtje met waarnemende burgemeesters. Het zijn er aardig wat in onze regio, zij het niet allemaal in de Drechtsteden. Toch geeft het te denken. Het burgemeesterschap wordt niet langer beleefd als een bekroning van een bestuurlijke carrière. Paans van Alblasserdam gaat iets heel ander doen. Net als eerder Dominic Schrijer, de voorganger van Van der Loo. In den lande zijn er nog wel meer voorbeelden van burgemeesters die het voor gezien houden. Soms omdat men gevraagd wordt voor een ministerspost, zoals in de nieuwe standplaats van Van der Loo Almere, waar diens voorganger Franc Weerwind sinds vorig jaar Minister voor Rechtsbescherming is.

Swiebertje

De tijd van de burgemeesters uit de wereld van Swiebertje, die langdurig burgervader van een dorp of stad waren, ligt achter ons. Burgemeesterschap heeft op onderdelen een andere invulling gekregen in een sterk veranderde maatschappij, maar een burgemeester speelt nog steeds een bindende, bestuurlijke, maatschappelijke en sociale rol binnen een gemeente met oog voor wat er speelt.

Bedreigingen

Toch mag men zich afvragen of de functie niet aan populariteit heeft ingeboet. Gezapig het laatste deel van je carrière uitdienen in een burgemeestersfunctie, lintjes doorknippen, bloemen brengen bij huwelijksjubilarissen of een kopje koffie drinken met een 100-jarige stads- of dorpsgenoot hoort er nog wel bij. Maar de maatschappelijke en politieke complexiteit van de huidige tijd, verruwing, geweld, maar ook bedreigingen die er geuit worden, daar is niet iedereen tegen bestand. Of dit de verklaring is waarom er zoveel openstaande burgemeestersvacatures zijn weet ik niet, maar ik sluit het niet uit. Ik hoop voor de Drechtstedengemeenten Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht dat zij straks weer voorzien zijn van burgemeester die uit het goede bestuurlijke hout gesneden zijn. Die zijn hard nodig. Een andere optie is gemeentes samenvoegen, zodat er minder burgemeesters nodig zijn…

Studio De Witt

Meer politiek en actualiteiten hoor je iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur in Studio De Witt op Drechtstad FM. Kijk voor meer info over de uitzending van deze zaterdag op de Facebook-pagina.