Actueel

reageer als eerstvr 1 jun 2018

Politiek Gezien: coalitie begint met krasje

DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week was hij getuige van de moeizame start van de nieuwe Dordtse coalitie.

Het dak van Tomadohuis was dinsdag de startplek van het nieuwe Dordtse Collegecollectief. Jazeker, het leverde mooie, frisse, zonnige plaatjes op. Maar nieuw? Een oud team met twee nieuwe gezichten: Marco Stam (BVD) en Maarten Burggraaf (VVD). De gezichten en samenstelling vormen de spreekwoordelijke oude wijn in nieuwe zakken.

Tot zover de vrolijke frisheid van de nieuwe wethoudersploeg. Het coalitieakkoord ademde gelikte ambitie uit. We gaan bouwen, het inwoneraantal gaat van 117.000 naar 140.000. Wethouder Rik van der Linden ontpopt er zich in als de letterlijke bruggenbouwer. Over het spoor heen dan. Een mooie brug is beter dan een dure tunnel, is de redenatie. Wethouder Piet Sleeking gaat voor een hippe stad. Hip? Het woord alleen al klinkt zwaar jaren zestig. Zoals dat liedje van Patricia Paay uit 1967 (‘Je bent niet hip, je bent niet vlot…je ouwe fiets is altijd kapot’). Nee, met een gedateerd hip imago worden we nooit ‘cool’ voor jongeren. Laat staan dat de stad hiermee jongeren aan zich gaat binden.

Ambitieus, maar ook wat oubollig. Dat kenmerkt dit college toch wel een beetje. De scheidende wethouder Karin Lambrechts verraste in haar afscheidsspeech. Voor het eerst zag ik een ferme Lambrechts. En wel met een duidelijk politiek statement. “Belachelijk”, zo vond zij het feit dat er geen vrouwen in de nieuwe wethoudersploeg zaten. “Onzin”, vond zij het excuus dat er geen geschikte vrouwen voor de wethoudersposten te vinden waren. Lambrechts scoorde op de valreep een punt. Bij mij roept het de vraag op of de vrouwen binnen de coalitiepartijen het nu zo best vinden. Voegen zij zich zo gemakzuchtig naar het bolwerk van het politiek mannenbroederschap? Diversiteit komt niet in het woordenboek van deze witte mannencoalitie voor. Althans, in de breedste zin van het woord lees ik het niet terug in het coalitieakkoord. Geld verdienen des te meer. Dit laatste heeft zeker prioriteit.

Geld en middelen heeft de stad nu eenmaal nodig om zich te ontwikkelen. Nee, sociaal en economisch gaat het Dordrecht nog niet voor de wind. De terugtrekkende overheidslijn wil men verder gaan toepassen in de sociale zorg. Maar de rek in de mantelzorg en voorzieningen voor ouderenzorg is er uit. Toch gaat dit college de uitdaging aan om de kosten van de zorgvoorzieningen verder terug te dringen. Weliswaar krijgen mantelzorgers parkeerfaciliteiten aangeboden en wordt er een Dordtpas voor alle Dordtenaren in het leven geroepen. De sociale zorgparagraaf van de coalitie mist inhoud, diepgang en duidelijke uitwerking. Ronduit beschamend was het stemgedrag van een aantal anonieme raadsleden. Bij de stemming voor de benoeming van de wethouders moesten de raadsleden een naam invullen. Wereldkampioen kickboksen Rico Verhoeven werd door een raadslid heel serieus als kandidaat-wethouder opgevoerd. Het betreffende raadslid houdt zich nu uiteraard anoniem gedeisd. Zo viel er nog wel een aantal namen van buiten de raad.

Ook het stemgedrag rondom de kandidatuur van Maarten Burggraaf geeft te denken. Een tweede stemronde was er voor hem nodig om wethouder te worden. In de eerste ronde staakten de stemmen bij 19-19. Zijn kandidatuur is blijkbaar bij de coalitiepartners niet onomstreden. Een lekkere start voor de ambitieuze Burggraaf. Van je ‘vrienden’ moet je het hebben. De toon is gezet. En daarmee ontstond het eerste zichtbare barstje in de coalitie. Duidelijk is het wel dat er in de komende raadsperiode veel werk verzet moet worden. Door het College, maar ook door de gemeenteraad.

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag ontvangt Ben Corino in Studio De Witt de algemeen directeur van FC Dordrecht Hans de Zeeuw. Hij was jaren directeur van het bedrijf Hagero Printers, voordat hij inging op het verzoek om zich in te zetten voor FC Dordrecht. Als algemeen directeur is hij nu het bestuursgezicht van de Dordtse BVO. Daarmee volgde hij de Dordtenaar Ad Heijsman op die de nodige hoogte- en dieptepunten met de club mocht meemaken. Per 1 november 2015 begon De Zeeuw als algemeen directeur. “De voetbalwereld is een wereld die nooit stilstaat. De dynamiek, de beleving en de teamspirit op de Krommedijk vormen een ideale basis waaruit alleen maar meer mogelijkheden kunnen ontstaan”, stelde hij. De Zeeuw zag het als een fantastische gelegenheid om de club, met name op commercieel gebied, te laten groeien. Ben Corino praat met hem over zijn ervaringen als zakenman, de voetbalwereld en de verschillen tussen beide werelden. Maar uiteraard ook over zijn playlist die leidend is in deze uitzending.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden, waaronder het programma-akkoord van het nieuwe Dordtse College. Dichter van dienst is Jan van der Geer. Ook te gast in uur twee is Danny Makkelie, die als video-scheidsrechter actief zal zijn op het WK Voetbal.

Studio De Witt is van 10.00 tot 12.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.

 

Geef een reactie