DORDRECHT – Hoewel de politiek ook grotendeels ‘op zijn gat ligt’, doet Ben Corino ook deze week verslag van de politieke actualiteit. 

Het coronavirus heerst en beheerst het nieuws. Het land is een andere versnelling geraakt. Er gaat geen uur voorbij of er valt wel ergens een nieuwe ontwikkeling te melden. Door het thuiswerken verdwijnt het fileleed als sneeuw voor de zon. Hamsteren is de nieuwe irritatiefactor. Je zal maar tot de nieuw verklaarde heldengroep uit de zorg behoren. Je werkt je de hele dag het ongans en dan ’s avonds nog even snel naar de super moeten voor de noodzakelijke boodschappen. De lege schappen zijn dan je beloning.

Applaus

In tijden van crisis zijn de werkers in de zorg, onderwijs en hulpdiensten de tijdelijke heiligen. Maar zodra de rust van het dagelijks leven straks is weergekeerd sluiten zij, als de CAO-inschalingen weer spelen, achterin de rij aan. Ik gun deze ‘heiligen’ het landelijk warm applaus dat hen deze week, heel terecht, toeviel. En dat dit zich straks laat vertalen in een verbetering van de werkdruk. Iets waar zij al veel langer over aan de bel trekken. Maar het geheugen van de politiek is over het algemeen kort.

Crisis in Sliedrecht

Dat overkwam ook de gemeenteraad van Sliedrecht deze week. Daar bevindt men zich in een heuse crisis. Een politieke crisis. Nu hun burgemeester Bram van Hemmen verkast naar de Hoeksche Waard, waar hij de eerste door de kroon benoemde burgemeester van deze nieuwe gemeente wordt. Twee wethouders weg. De één hield het zelf voor gezien en de ander moest vertrekken, omdat haar partij uit de coalitie werd gezet. Tegen de tijdelijke verordening in, de gemeenteraadsvergaderingen zijn voorlopig opgeschort, kwam de raad toch bijeen. Er moest een wethouder benoemd worden. Nood breekt wetten zullen ze daar in Sliedrecht gedacht hebben en vervolgens zat men binnen de voorgeschreven 1,5 meter naast elkaar. Terwijl de scheidende burgemeester Van Hemmen even daarvoor nog in een videoboodschap aan de inwoners van Sliedrecht onder meer benadrukte afstand tot elkaar te houden.

Eensgezind

In Dordrecht zijn de raads- en commissiebijeenkomsten opgeschort. Afhankelijk van de duur van de noodmaatregelen overweegt men om over te gaan tot videovergaderingen om te voorkomen dat het politiek proces stilvalt. Hoe dan ook valt het openbare leven grotendeels stil. Het straatbeeld straalt leegte uit. Geen weekmarkt, maar wel volle rijen en winkelwagens bij de supermarktkassa. Het sluiten van de weekmarkt, evenementen, musea, theater en de horeca. Het is een logisch gevolg van ingezet beleid om de risico’s van besmetting klein te houden. De lokale politiek in Dordrecht schaart zich eensgezind achter de genomen maatregelen. Wethouder Burggraaf (VVD) probeert met het uitstellen van de betalingen van de gemeentebelastingen het leed van de getroffen ondernemers te verzachten. Want het ondernemersleed is vooralsnog niet te overzien. De Dordtse horeca probeert het hoofd boven water te houden. Door hun keuken open te houden en op bestelling maaltijden aan te leveren hopen zij de schade te beperken. En sommigen bezorgen ook nog aan huis.

Stap naar voren

In tijden van crisis ziet men de begrippen solidariteit, inventiviteit en creativiteit een stap naar voren doen. Rijen worden gesloten. Dit is de beste houding om de coronacrisis te doorstaan. En niet door de pseudo-deskundige uit te hangen, zoals Wilders en Baudet deze week in de Tweede Kamer deden. Zij politiseren de crisis voor eigen electoraal gewin.

Deze week in Studio De Witt

In Studio De Witt, het radioprogramma van Ben Corino op Drechtstad FM, beantwoorden burgemeester Kolff en de GGD Zuid-Holland Zuid zaterdagochtend 21 maart vragen van luisteraars over de coronacrisis.

De gevolgen van de maatregelen om het virus beheersbaar te houden, grijpen diep in op het functioneren van het dagelijks leven in Dordrecht en de Drechtsteden. Hoe gaat men er in Dordrecht mee om? Welke vragen leven er bij jou? Je kunt ze zaterdag 21 maart tussen 11.00 en 12.00 uur voorleggen aan burgemeester Wouter Kolff, tevens voorzitter Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, en aan Karel van Hengel, directeur Dienst Gezondheid & Jeugd Zuid-Holland Zuid. Ook wethouder Maarten Burggraaf komt aan het woord over de economische gevolgen van de crisis en de maatregelen die de gemeente neemt om die te verzachten.

Vragen kunnen worden doorgegeven via tel. 078-6574999, studiodewitt@gmail.com of de Facebook-pagina van Studio De Witt.

Dichter van Dienst is Maria Ros.

Studio De Witt is iedere zaterdag te beluisteren op Drechtstad FM.