DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over het drama dat zich afspeelde binnen de Dordtse afdeling van D66 die er uiteindelijk toe leidde dat de partij lokaal niet meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. 

‘Passagiers rijden bus ravijn in’. Het had zo een krantenkop kunnen zijn over een voorval van een groepje ruziënde kinderen over wie er tijdens de rit op welke stoel mag plaatsnemen. De chauffeur verloor door dit gekrakeel de macht over het stuur. Ter geruststelling: dit voorval is fictief. De dramatische ontwikkelingen binnen de Dordtse D66 zijn dat niet.

Voorkeurstemmen

Wat speelt zich af? Het afgetreden afdelingsbestuur van de Dordtse D66 heeft het landelijk bestuur geadviseerd de partij niet deel te laten nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. ‘Men is er niet in geslaagd om binnen de fractie en de afdeling alle neuzen dezelfde kant op te krijgen’, zo luidt de boodschap. Ter opfrissing. In 2017 vond er een wisseling van gezichten plaats bij de Dordtse D66. Van de beoogde nieuwkomers haalden alleen lijsttrekker Kevin Noels en Karin Castelijn de eindstreep. Andere beoogde kandidaten, Eelco de Vos en Durk Jan Tabak, werden door voorkeurstemmen gepasseerd door lager geplaatsten Ahmet Polat en Osman Bosuguy. Tabak en De Vos werden vervolgens burgerraadsleden. So far so good, zou je denken. Dit hoort nu eenmaal bij het democratisch spel. Accepteren en doorgaan hoort hier als uitgangspunt leidend te zijn. Voor de bühne werden de teleurgestelde gezichtsplooien gladgestreken en zij zouden zich eensgezind gaan inzetten voor Dordrecht en D66.

Bij D66 Dordrecht staat de boel goed op zijn kop.

Racisme

Het was slechts voor de bühne, bleek al snel. Achter de fractiefaçade werden de messen geslepen. Stemgerechtigde ‘cadeauleden’ hadden zich gevoegd in het ‘kamp Polat/Bosuguy’ en afdelingsvoorzitter Maaike Haasnoot. Er waren de beschuldigingen richting Polat en Haasnoot over vermeende zakelijke verstrengelingen tussen beide partijleden. Die brachten vervolgens een ander wapen in stelling. Bosuguy en Polat beweerden dat zij op grond van hun Turkse achtergrond willens en wetens gediscrimineerd werden door ‘het kamp Noels’. Daarnaast werd Polat te verstaan gegeven dat hij, als voorzitter van de kandidatenselectiecommissie, niet op de kieslijst had mogen staan en zij vonden dat hij daarom moest afzien van zijn raadszetel. En dan was er Bosuguy die beweerde dat er sprake was van racisme. Hij beweerde dat ‘iemand’ zou hebben gezegd dat hij ‘zijn Turkse zetel’ maar moest meenemen.

Nieuwsuur

Haasnoot had ondertussen afstand van het voorzitterschap genomen. Op verzoek van de ledenraad werd het landelijk bestuur van D66 ingeschakeld.  Zonder resultaat. Eelco de Vos gaf er onthutst de brui aan. Uiteindelijk zag heel kamp Noels het niet meer zitten en vertrok. Het duurde even voordat de fractie was aangevuld. Paul Tiebosch kon dit verval van de fractie niet meer aanzien en keerde terug. Maanden later was de fractie compleet met het aantreden van Dirk Loekemeijer. Ondertussen was er met het aantreden van Simone Filippini ook een nieuwe afdelingsvoorzitter. Zij zette zich in om orde op zaken te stellen in de D66-afdeling. En ogenschijnlijk functioneerde de D66-fractie weer als eenheid met Polat als fractievoorzitter. Totdat Bosuguy in februari van dit jaar de verleiding niet kon weerstaan door in zijn gesprek bij Nieuwsuur met Sigrid Kaag te beweren dat er ook in de Dordtse D66-afdeling sprake is van discriminatie en racisme.

Twee fracties

In Dordrecht reageerden de overvallen Tiebosch en Loekemeijer furieus op zijn actie. Zij besloten Bosuguy uit de fractie te zetten. Polat koos de zijde van Bosuguy, wat uitmondde in twee D66-fracties in de Dordtse gemeenteraad. En de afloop is bekend. De D66-bus met volksvertegenwoordigers verdween stuur- en roemloos het ravijn in. De Dordtse D66-stemmers achterlatend in kou en ontluistering…Uitzonderlijk? Ach, in het formatieproces in Den Haag gaat het er niet veel beter aan toe.

Vandaag maakt Dirk Loekemeijer bekend zijn raadswerk per direct neer te leggen.

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio De Witt ontvangt, uitgever en schrijver Peter van der Schelde. Josse Kok is de Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden, onder meer met D66-ers Tiebosch en Loekemeijer over de puinhopen binnen de lokale afdeling. En Loudy Nijhoff, naamgever van de fractie met recent uit Beter Voor Dordt gestapte raadsleden. Deze week geen nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma heeft een weekje vrij.