DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de lokale en regionale politiek. Deze week kon hij natuurlijk om de aangekondigde ontmanteling van de samenwerking in de Drechtsteden heen.

Op 13 januari 2004 hield de Dordtse burgemeester Ronald Bandell in Kunstmin een speech als voorzitter van het Drechtstedenbestuur met als titel ‘Wat betekent ‘samen stad’?’ Hij had het rapport van oud-minister Dijkstal in ontvangst genomen. Daarin werd ingegaan op de samenwerking tussen de gemeenten die samen de Drechtsteden vormen.In de nota beschreef Dijkstal het perspectief om samen en vrijwillig, maar niet vrijblijvend, een unieke, aantrekkelijke netwerkstad te gaan vormen op het gebied van woonmilieu, economie, voorzieningen en met een goede bereikbaarheid. Hij zag er de echte kans in om met de gemeenteraden een vernieuwend Drechtstedenparlement-achtig proces in te gaan. Het aftellen naar het einde van het interlokaal parlement aan de Merwede, de Drechtraad, is anno 2020 gestart.

Kletsmachine

Afgelopen week maakte de huidige voorzitter van het Drechtstedenlijke samenwerkingsverband Wouter Kolff bekend dat het samenwerkingsmodel van de zeven gemeenten op de schop gaat. De bevoegdheden die de gemeenten hebben overgedragen gaan terug naar de afzonderlijke gemeenteraden. En het ‘parlement’ aan de Merwede zal met ingang van 1 januari 2022 worden opgeheven. Overeenkomsten met het Europarlement heeft de Drechtraad in de ogen van de criticasters wel. Met name bij de lokale partijen, die vooral gericht zijn op het belang van hun eigen gemeente. De lusten van de samenwerking omarmden zij wel. Maar de lasten, kosten en het afstaan van bevoegdheden, daar hadden zij niets mee. In hun ogen is de Drechtstedensamenwerking een kletsmachine met te weinig tastbare resultaten. Veel gedrukt papier, maar nauwelijks tastbare, voor burgers relevante successen. Kolff zelf ziet de opheffing niet als een ontmanteling van de Drechtraad, maar als een modernisering van de regionale samenwerking.

(Foto: Drechtsteden)

Sociale Dienst

De Dordtse SP-er Ronald Portier juicht de ontmanteling toe. Hij ziet het vooral als een bureaucratisch orgaan dat ook nog eens veel geld kost. PvdA-er Van Verk staat er met een dubbel gevoel in. Hij wijst erop dat de Drechtstedelijke samenwerking wel een goede Sociale Dienst-voorziening heeft opgeleverd, die landelijk als voorbeeld staat van een goed functionerende dienst. Die SDD blijft overigens in de nieuwe samenwerking intact. Maar Van Verk ziet ook wel in dat de nieuwe weg die wordt ingeslagen voordelen kan opleveren. Dordrecht als servicegemeente, bij wie de andere gemeenten diensten of voorzieningen afnemen en hiervoor een rekening gepresenteerd krijgen. “Zijn we gelijk af van al die discussies met de kleinere gemeenten die bijvoorbeeld stellen dat er in hun gemeente geen armoede is en daar geen budget voor vrij willen maken.” Neemt men af, dan heeft dat een kostprijs. En Dordrecht vaart zijn eigen koers.

Eiland

De onderlinge solidariteit wordt uiteindelijk wel op een laag pitje gezet. Toch een beetje zoiets als ‘ieder voor zich’. En het accent komt meer richting samenwerking met Rotterdam te liggen. Maar voor welk samenwerkingsmodel men ook kiest, het valt of staat bij de intentie die men ermee heeft. Het loslaten van de onderlinge solidariteit zal niet zonder gevolgen zijn. Wat gaat het betekenen voor de kleinere gemeenten?, vraagt Trijntje van Es van de Papendrechtse D66 zich af. Want onder de huidige samenwerking  kunnen de gemeenten elkaar opvangen en ondersteunen. Leidt het tot een nauwere samenwerking of herindeling van de kleine gemeenten, waar de grenzen toch al naadloos in elkaar overlopen? Komt Dordrecht hierdoor letterlijk en figuurlijk op een eiland te liggen in het Drechtstedengebied?  De toekomst zal het leren. Ach, en anders kan Dordrecht misschien overwegen het stapelrecht en de tolgeld-inning weer te introduceren. Hiermee startte toch ooit de voorspoed van Dordrecht?

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio de Witt is Jacques van der Neut. Hij ging recent met pensioen, na ruim veertig jaar als boswachter gewerkt te hebben in de Biesbosch. De Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit, is Edjo Frank. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks aan Johan de Witt over een actueel thema.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM en Papendrecht FM.