DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over de Kerstmarkt, de Avondvierdaagse en de wethouders.

De keuze van de bestuurlijke poppetjes voor het beoogde college werden vorige week door de formateurs bekend gemaakt. Zoals verwacht zetten drie wethouders uit het demissionair college hun werkzaamheden voort. Ongetwijfeld blijft VVD-er Maarten Burggraaf stads schatkistbewaker en  rekenmeester. Wellicht met wat andere aandachtspunten, zoals evenementen, vergunningen en binnenstadaangelegenheden. Want die blijven de aandacht vragen, iets wat we in de coronacrisis hebben ervaren. Ook nu, in post-coronatijden, hebben we nog wel te maken met wat onzekerheden. Die soms, niet helemaal terecht, gelinkt worden aan corona. Zoals het niet doorgaan van de Kerstmarkt dit jaar. Er ontstond een beeld dat dit corona-gerelateerd zou zijn. De waarheid is dat er een breed gedragen behoefte onder de winkeliers bestaat om de decembermaand anders in te steken. Niet meer gaan voor de grootste mega-Kerstmarkt van het land. Kwaliteit voor kwantiteit, is wat men voor ogen heeft. Ach, hier en daar zal er de teleurstelling overheersen, maar het hoeft niet minder mooi en gezellig te worden.

Avondvierdaagse

Wat wel spijtig is, is dat er dit jaar wederom door zo’n 5.000 Dordtse kinderen geen Avondvierdaagse gelopen kan worden. Het was te kort dag voor de nieuwe organisatie om aan de aangescherpte veiligheidseisen en de daaraan gekoppelde vereiste vergunningen te voldoen. Natuurlijk hoort de veiligheid van het evenement goed verankerd te zijn. Maar toch, in een tijd waar vanuit de GGD-en gestimuleerd wordt om kinderen meer te laten bewegen, is er de teleurstelling bij de kinderen die voor de derde jaar de Avondvierdaagse aan hun neus voorbij ziet gaan. Een gemiste kans.

Drie nieuwe wethouders

De post Sociale Zaken en Onderwijs was de afgelopen jaren in handen van het CDA. Peter Heijkoop vervulde deze met verve. Met name met de portefeuille Sociale Zaken en de aanpak van Armoedebeleid timmerde hij lokaal, regionaal én landelijk aan de weg. Het moet gek lopen wanneer hij niet op deze post terugkeert. Rik van der Linden van de CU/SGP is de derde bestuurder die terugkeert in het nieuwe college. Hij had een omvangrijke portefeuille met Jeugdhulpverlening, Milieu, Duurzaamheid, Publieke Gezondheid, Verkeer, Vervoer, externe(spoor)veiligheid, herontwikkeling van de Spuiboulevard/Maasterras/ Stationsomgeving en Gezondheidspark en Leerpark en, na het vertrek van Piet Sleeking, ook tijdelijk Cultuur. Ik betwijfel of hij de portefeuille in deze omvang zal behouden. Het zal sterk afhangen van de onderhandelingen. En de wetenschap dat de drie nieuwe wethouderkandidaten, Chris van Benschop (GL), Tanja de Jong (GL) en Marc Merx (VVD), ook voorzien moeten worden van een portefeuille.

Hordes

Overigens, van deze drie was Tanja de Jonge wethouder in haar woonplaats Barendrecht. Hier staat ze bekend als een nuchtere ‘boter bij de vis-bestuurder’ die Milieu en Energietransitie in haar portefeuille had. Dan blijft de vraag waar Van Benschop en Merx zich op gaan richten. Maar zeker is dat er een herverdeling van de aandachtsgebieden gaat plaatsvinden op alle portefeuilles. Tenslotte moeten alle zes de wethouders toch wat omhanden hebben, nietwaar? En dan de ‘stand van zaken-brief’ van de formateurs. Daar worden we niet veel wijzer van. We kennen het wel: ‘vruchtbare besprekingen, maar er moeten toch nog wel wat hordes genomen worden’. Voorlopig staan de oppositiepartijen in de wachtstand tot begin juli.

Studio De Witt vanuit Papendrecht

Normaal gesproken is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur Studio De Witt te horen op Drechtstad FM en Papendrecht FM. Door een technische storing is de uitzending deze zaterdag vanuit de studio van Papendrecht FM. De uitzending is later die dag, van 14.00 tot 17.00 uur, alsnog te horen op Drechtstad FM. Ben Corino behandelt in het eerste uur de actualiteiten. Dat uur wordt afgesloten door de Dichter van Dienst, deze week Merel Meijers. In het tweede uur staat een hoofdgast centraal. Deze zaterdag is dat Gerda Pankras-Huiskamp van Vitaal Bewegen. Beide namen worden later deze week bekend gemaakt via de sociale mediakanalen van Studio De Witt. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden.