DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. In Dordrecht vergaderden de gemeenteraadsleden deze week voor het eerst digitaal, een primeur die nog niet helemaal gesmeerd liep. Natuurlijk wordt de actualiteit overheerst door de coronacrisis, maar het ging ook over een bijzondere brug.

Het zijn rare tijden die we doormaken. Het dagelijks politiek gekrakeel is naar de achtergrond geschoven. Bestuurders worden crisismanagers die handen en voeten moeten geven aan de indamming van het coronavirus. Plotsklaps houdt de politiek zich bezig met de magazijnvoorraden van de gezondheidszorg. Geleverde mondkapjes uit China worden door bewindvoerders verwelkomd op het vliegveld. Om even later de Chinese ambassadeur op het matje te roepen, omdat al snel bleek dat de mondkapjes niet oké waren. Beademingsapparatuur; ook zo’n nieuw item in de politiek.

Stuurlui

Er wordt nu om beademingsapparaten geschreeuwd. Helaas voor ons werden deze Nederlandse voorraden al in een vroegtijdig stadium verkocht aan China en Italië. We zijn een beetje het slachtoffer van onze eigen koopmansgeest. Ongetwijfeld zal er weer de nodige kritiek komen van de oppositiepartijen uit de Tweede Kamer. Maar wie had ooit kunnen voorzien dat er zo’n run op beademingsapparatuur en ic-bedden zou komen? Ik, als oud-ic verpleegkundige, niet. Maar zoals altijd staan de beste stuurlui aan wal. Zij die daadwerkelijk sturing moeten geven aan de bestrijding van deze crisis pakken dit op. De bestuurders in onze regio, de GGD, burgemeesters, portefeuillehouders economie en sociale zaken. Iedereen is doordrongen van de ernst en de impact die deze crisis heeft op de samenleving en de economische gevolgen per direct en op termijn voor stad en regio. En er wordt naar gehandeld. Steunmaatregelen om te voorkomen dat onze lokale ondernemers definitief kopje onder gaan als gevolg van de ‘lockdown light’. De GGD heeft in deze crisis haar eigen rol. Zij is de verbindende en informerende schakel voor de overheid, de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, die het overzicht moet behouden op de kwaliteit en stand van zaken met betrekking tot de zorg en volksgezondheid.

Erkenning

En tussen dit alles speelt er ook menselijk en sociaal leed. Verdriet om levens die verloren gaan, verpleeghuispatiënten die afgesloten zijn van bezoek. Hardwerkende mensen in de ziekenhuizen en thuiszorg die nu plotseling gezien worden en de erkenning ervoor krijgen. Maar niet alleen de zorg. Plotseling snappen we beter wat de vitale beroepen zijn. De caissière in de supermarkt, de buschauffeur, de ambulancechauffeur, de verpleegkundige, de medische specialist, de huisarts en zijn praktijkondersteuning. Maar ook de, door sommigen verfoeide journalist die dagelijks boven op het nieuws zit om u te informeren. Want naast de coronacrisis gaan de gewone onderwerpen in de politiek ook door.

‘Dit gaat vast een echte toeristentrekker worden’. (Impressie: René van Zuuk Architekten)

Golden Gate Bridge

Zo vergaderde de Dordtse raadscommissies vorige week als eerste raad in Nederland volledig digitaal. Het kende nog wel wat opstartproblemen. Maar toch, het is een duidelijk signaal dat zaken doorgaan en er niet gekozen wordt voor een totale lockdown van de politiek. Dat valt te prijzen. Want natuurlijk willen we bijvoorbeeld het naadje van de kous weten over de iconische fiets- en voetgangersbrug bij de Stadswerven, de Prins Clausbrug. Een prestigieus project dat alsmaar miljoenen en miljoenen duurder gaat worden. Een naamsverandering lijkt nu al op zijn plaats: ‘Golden Gate Bridge Dordrecht’. Dit gaat vast een echte toeristentrekker worden die onze toeristenindustrie wel kan gebruiken. Want dat er op dit moment klappen vallen in vele branches in onze stad en regio moge duidelijk zijn.

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast in Studio De Witt is komende zaterdag oud-voetballer Michel Valke (1959). De geboren Zwijndrechtenaar speelde als middenvelder voor Sparta, PSV, Dordrecht’90, Feyenoord en Olympique Lyonnais. Na zijn actieve voetbalcarrière was Valke vijf jaar hoofd opleidingen bij Dordrecht’90. Van 2001 tot 2007 was hij jeugdtrainer bij Feyenoord. Daarna ging hij aan de slag bij het videoanalyseteam van die club.

Verder in de uitzending natuurlijk weer aandacht voor de actualiteiten in Dordrecht en de Drechtsteden, de gesprekken aan de Politieke Stamtafel en Kees-Jan Visser als Dichter van Dienst.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.