DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week was het in de Dordtse raad tijd voor ‘Krommedijk, deel 3’. 

Na twee vergaderingen van de commissie Sociale Leefomgeving waar de supporters, bestuursleden van FC Dordrecht en vertegenwoordigers van clubs op Sportpark Krommedijk hun zegje konden doen, was het afgelopen dinsdag dan zover. De commissieleden spraken over de ‘vernieuwbouw’ van het FC Dordrecht-stadion.

De publieke tribune stroomde weer vol met supporters en bestuurders van FC Dordrecht. Zij namen met een zeker gevoel van scepsis plaats. Sportief verloopt het seizoen niet florissant, maar desondanks houden zij er in dat opzicht nog altijd de goede moed in. In de geest van hun clublied dat ‘een Dordtenaar altijd blijft zingen’. Maar of dit op zou gaan voor het verloop van deze avond over de gemeentelijke garantstelling voor de vernieuwbouw van het stadion was onderwerp van twijfel.

Lastige club

Twintig jaar hielden de diverse colleges FC Dordrecht aan het lijntje. Ze lieten de BVO plannen maken om ze vervolgens weer naar de tekentafel terug te verwijzen. Aanhalen en afstoten om vervolgens weer aan te halen. Colleges van verschillende politieke kleur wisselden elkaar af. Ook bij de BVO wisselden de bestuurders elkaar af. De club wisselde zelfs een aantal keren van naam. Maar de huisvesting bleef hetzelfde. Het oude DFC-stadion aan de Krommedijk. Sinds de invoering van het betaald voetbal eind jaren vijftig wordt er in Dordrecht betaald voetbal gespeeld. Met wisselend succes. Af en toe een uitstapje naar de eredivisie om vervolgens het jaar erna weer een treetje af te dalen. Als bestuurder een lastige club om te besturen. Geld genereren voor het noodzakelijk voortbestaan deed menig bestuurslid vroegtijdig afhaken. Maar telkens stonden er weer nieuwe betrokken bestuurders op. Geld voor het noodzakelijk onderhoud van het stadion was er niet.

Commerciële organisatie

De huidige bestuurder Hans de Zeeuw richtte zich op een gezonde financiële huishouding. En kwam wederom met een plan voor vernieuwbouw van het huidige verpauperde stadion. Wederom richting het college. En wederom een klopje op de schouders om vervolgens weer naar de tekentafel te worden teruggestuurd. De garantstelling voor vernieuwbouw van het stadion kon de club wel op zijn buik schrijven. In het coalitieakkoord was immers afgesproken dat er geen geld was voor het in stand houden van het betaald voetbal. Het is immers een commerciële organisatie.

Catenaccio

Voorzitter Karin Castelijn (D66) floot om klokslag acht uur voor de aftrap. Irene Koene (Gewoon Dordt) zette gelijk de aanval in met haar vraag aan de coalitie (CU/SGP, VVD, BVD, CDA) of er beweging in hun standpunt was gekomen. De coalitiepartijen speelden deze avond in de stijl van het catenaccio-voetbal de wedstrijd. Een gesloten defensieve spelstijl. Verdedigend geen krimp geven. Met herhaling van zetten door steeds te verwijzen naar het coalitieakkoord. Niet van plan om te bewegen. Hoe ook de spelers van de oppositie, Van Verk (PvdA), Noels (D66), Koene (Gewoon Dordt), Margret Stolk (VSP) en Benschop (GroenLinks), hun best deden om een gat in de defensie te schieten, het mocht niet baten. Alhoewel BVD-er De Boer een flinterdun sprankje hoop bood met, wederom, een haalbaarheidsonderzoekje.

Donkere wolken boven FC Dordrecht. (Foto: Ben Corino)

Doodvonnis

Nee, het spel was deze avond niet om aan te zien. Aanvallend politiek spel tegen louter stug verdedigende coalitiepartijen. De donkere wolken boven het stadion stapelen zich op. Geen eigentijds stadion betekent het doodvonnis voor het betaald voetbal in Dordrecht. Als er geen politieke wil bestaat, bestaat er ook geen weg.

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag 25 januari ontvangt Ben Corino als hoofdgast Hans Huisman in zijn radio-uitzending. Hij is ondernemer en eigenaar van Avant webdiensten. In de regio Drechtsteden exploiteert hij de websites Dordrecht, Zwijndrecht, Sliedrecht, Papendrecht, Ambacht.net. Zijn bedrijf is gevestigd in Papendrecht. Corino gaat met hem in gesprek over ondernemen in de digitale wereld.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteit van deze week uit Dordrecht en de Drechtsteden. Dichter van Dienst is Jehanne Hulsman.

In het derde uur aan de Politieke Stamtafel aandacht voor de actuele politiek in Dordrecht en de Drechtsteden.